Регистрация

Фенел – ядливо растение от луковицата до семената

12 Feb 2019   /   nina123   /   Видяна: 5386
Фенел – ядливо растение от луковицата до семената

Зеленчукът резене – много имена и много начини за консумиране.

 

През последното двадесетилетие в България се появи зеленчук, който все още звучи екстравагантно за заклетите кулинарни традиционалисти, но определено не оставя лоши спомени от ястията, сготвени с него като добавка. Това е фенел, наричан още резене, сминд, див копър или копрец. Растението е роднина на моркова, а всяка част от него може да се консумира в различни ястия.

 

Какъв вкус има фенелът. Ако човек не е опитвал зеленчука, то най-точно може да се оприличи на ароматна симбиоза между анасон и копър. Грудката е сочна, листата носят уникална свежест при подправяне на ястия и характерен средиземноморски аромат. Семената пък са страхотни за подправяне и дори се използват за направата на чай.

 

Как се готви резене? Тук отговорът е – както си искате. В Италия от зеленчука правят дори десерти, защото свежият анасонов дъх е уникален за разхлаждащи сладкиши и напитки. Основно се използва като добавка в сосове и зеленчукови пюрета, но се хапва дори и в суров вариант под формата на салати.

 

Мъжки и женски фенел. Важно е да сте решили дали ще консумирате резенето сурово или като добавка към готвени ястия. В суров вариант се използва мъжка луковица – дебела, тумбеста и заоблена. Тя е по-хрупкава и сочна и по-малко остра във вкуса си. Женските екземпляри са издължени. Те са идеални за задушаване в масло и добавка към пюрета. Можете да ги изпечете и използвате като гарнитура.

 

Листата на резенето. Ако сте привърженици на добавката на магданоз или листа целина в супи и салати, защо не опитате нещо по-анасоново? Не прекалявайте с количеството – може да стане доста натрапчиво.

 

Фенелът като лекарство. Семената и листата се използват както за подправка с анасонов акцент, така и за билкови запарки. Дамите го предпочитат за борба с килограмите, забързване на метаболизма и успокояване на раздразнен стомах и газове. За силния пол това е поредния природен афродизиак с доказани свойства за потентност. В този случай обаче е по-добре да се използват грудки, особено в суров вариант.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Скаморца – сирене във формата на круша

Чудите се какво е скаморца? Вижте най-важната информация за италианския кашкавал от краве мляко. виж още »

Драконовият плод – здравословен, екзотичен и модерен

Сладолед и скрежина от питая – хит за лято 2013. виж още »

Елда – пълноценен заместител на месото

Руската гречка е обявена за суперхрана. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта