Регистрация

Учени доказаха, че пиенето на вино пази от covid-19

27 Jan 2022   /   nina123   /   Видяна: 1424
Учени доказаха, че пиенето на вино пази от covid-19

Виното намалява шанса за заразяване с коронавирус. Вийте как влияят различните напитки върху разпространението на covid-19!

 

Още с избухването на първата вълна от световната пандемия от covid-19, балканските народи и руснаците разнесоха слухове, че високоалкохолните напитки предпазват от заразата. Оказа се, че единственото, което постигат, е поддържането на добрия дух, но в никакъв случай не повлияват позитивно протичането на болестта и не могат да предпазват от нея. (Повече вижте ТУК) Последва проучване, което установи, че спиртните питиета пречат на ефективността на ваксината, както и влошават първичните неразположения след поставянето ѝ (Вижте мнението на специалисти за консумацията на алкохол след поставяне на ваксина). Така глътката на пиячите драстично секна, ала ново изследване радва любителите на чашката, доказвайки, че червеното вино, бялото вино и газираните вина намаляват риска от заразяване с covid-19.

Червеното вино намалява риска от заразяване с covid-19 със 17%. Изследователи от болницата Канинг в Шънджън Китай публикуват своето откритие във Frontiers in Nutrition, създавайки фурор сред световната медицинска общност. В изследването са включени 473 957 души, разделени в три контролни групи – непиещи, консумиращи само вина и консумиращи всякакви алкохолни напитки. Оказва се, че групата, която предпочита ферментиралия гроздов еликсир и особено представителите, които си пийват червено вино, се разболяват от covid-19 със 17% по-малко, отколкото хората в останалите две групи.

Коронавирус и алкохол. Пиещите твърд алкохол се разболяват с 35% повече, а бираджийте – с 26% повече от тези, които се ограничават само с вино. За непиячите остават онези 17%, за които виното дава защита. Разбира се, в изсладването се уточнява и какво е количеството напитки и честотата на приемането им.

Полезно количество вино за естествена превенция от коронавирус. За здрав човек се оказва, че оптималната доза е по 120 мл за жени и 150 мл за мъже в пет дни от седмицата. За нездравословно количество бира се приема над 330 мл над 5 пъти в седмицата, а за наздравословно количество твърд алкохол – над 100 мл в повече от 5 поредни дни за седмица. Пивото и спиртните напитки оказват минимално влияние при заразяването, ако са в поставените норми.

Кое вино колко защитава от зараза с covid-19? Червеното вино е първенец със своите 17%. След него се нарежда бялото вино, като нивото му на защита е изчислено от специалистите до 8%. Най-ниска превенция – едва от 5% дава шампанското и пенливите вина. А ако искате да намерите и подходящо мезе за чашата си „бакхусов лечител“, вижте нашите предложения за апетитни мезета за червено вино и мезета за бели вина.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

ZCS: Правилно хранене пази от Covid-19 и усложнения

Плодове и зеленчуци, варива и мазна риба намаляват риска за заразяване с коронавируси и помагат да се избегне хоспитализация при среща на организма с виж още »

Пикници със здравословна храна борят последиците от covid-19

Най-лесното възстановяване след covid-19 е приятен пикник на слънчева поляна до някой водоем. По възможност в компанията на весели хора.   виж още »

Да предпазим кухнята от коронавирус

Дизенфекцията на плотове и опаковки и доброто измиване на храните предпазват от инфекция с коронавирус в дома.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта