Регистрация

Трикове с пуканки за Коледа... и не само

14 Dec 2018   /   nina123   /   Видяна: 2121
Трикове с пуканки за Коледа... и не само

Как се правят домашни пуканки за празник и делник?

 

Пуканките са едно от малкото мезета и залъгалки за уста, които не носят цял арсенал от вредни вещества за организма. Когато става въпрос за семейно или приятелско събиране пред телевизора, прихапване по време на настолната игра или четене на любимата книга и дори пред компютъра с някоя забавна игричка или чат с другари, пуканките изместват чипсовете и снаксовете – не само от здравословна и диетична гледна точка, но понякога и с вкусови качества. Затова събрахме за вас практични съвети за домашни пуканки.

 

Домашни пуканки на микровълнова. Не е тайна, че мазнината в готовите пакети за пуканки е палмово масло – една от най-вредните. Понякога е оскъдна, друг път има гранясал аромат. В допълнение подправките не стигат и често се ограничават само със сол. затова по-добре, ако ще правите пуканки на микровълнова, си купете пуклива царевица на зърна и хартиени торбички за храна. Сложете около 50 г царевица в плика, 10 г масло (може и повече, ако искате силен маслен вкус) и подправки по избор – сол, пушен пипер, лют пипер, сминдух, къри. Затворете торбата и пукайте на 800 W за 2:30-2:40 секунди. Псле имате идеалните домашни пуканки на микровълнова фурна.

 

Домашни пуканки на котлон в сладък и солен вариант. Ако пък нямате микровълнова фурна или искате да направите по-голямо количество пуканки, опитайте в тенджера. Правилото е на 100 г царевица 20 мл. мазнина. Най-добре е да комбинирате масло с олио, като първо се слага олиото, а след това в него се разтапя маслото. Щом маслото се разтопи, се изсипват зърната и се поръсват с подправка – солена, люта или захар за карамелизирани пуканки. После захлупвате капака и слушате. Щом започне активното гърмете, хващайте тенджерата за ушите и капака и раздрусвайте през 20 секунди. Така не остават „циганки“. Щом пуканията станат през повече от 5 секунди или се усети силен аромат на изгоряло, махнете от котлона и изсипете веднага в тава.

 

Важно за съда, в който се правят пуканки! Това трябва да е тенджера с широко и изключително гладки дъно, което да съвпада с размера на котлона. Ако крайщата стърчат навън от греещата повърхност, резултатът няма да е добър. Същото важи и ако фабричната форма на дъното се е променила и огънала от дългогодишно ползване. Всяка тенджера побира толкова зърна, колкото се разпределят свободно по дъното ѝ без да се застъпват.

 

Коледни пуканки с бял шоколад. И тъй като тирадата от зимни празници вече се е наредила пред входната врата, ето интересен начин да направите Коледни пуканки. Изпукайте обикновени пуканки без сол или си купете готови от хранителната верига. И да са малко солени, не е проблем. Разтопете един бял шоколад и си купете декорация за сладкиши – топчета, шарени пръчици, елхички, цветна захар на кристали, оцветени кокосови стърготини. Можете да заложите още на бонбони М&M, канелена захар за специфичен аромат и мини претцели.

 

Украсата за пуканки е лесна. Готовите пуканки се изсипват в купа и се заливат с белия шоколад, разтопен на водна баня. Разбъркват се с шпатула и се поръсват с декорациите, които сте си избрали. Разбъркват се отново и се прехвърлят върху силиконов килим или хартия за печене, като с шпатулата се разстилат, за да изсъхне шоколадът без да се отвърнат пуканките. След 20 минути са готови да бъдат както част от трапезата, така и оригинална част от коледната ви украса.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Любопитни факти за пуканките

Кога е празникът на пуканките и какво трябва да знаят любителите на пуканки за своя царевичен фаворит?   виж още »

Какви коледни сладкиши се сервират по света?

Докато подслаждаме Рождество с щрудели, тиквеници и баклави, в други страни се хапват десертни пържени червеи, KFC десерти и Щолен.   виж още »

Няколко идеи за домашни пуканки

С масло, люти, карамелени или шоколадови – домашните пуканки стават идеални с няколко лесни трика.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта