Регистрация

Топ храни за буйна грива

17 Apr 2018   /   nina123   /   Видяна: 2532
Топ храни за буйна грива

Как се поддържа гъста и здрава коса чрез хранене?

 

Косата е символ на суета, която жени и мъже поддържат с особена отговорност. Освен привлекателна визия, по нея личи дали тялото е здраво и организмът функционира добре, защото рехавата, изтъняла, чуплива, прекомерно мазна или суха кичара е само огледало на вътрешни проблеми.

Как да заздравим косата чрез храна? На този въпрос отговаря порталът foodpanda, цитиран от БГНЕС, като изброява някои от най-важните хранителни продукти, чрез които да се погрижим за здравината и блясъка на косъма, за гъстотата на гривата и нейната подхраненост и сияйност.

 

Косата се нуждае от редица вещества, за да се развива правилно и да остане на главата. Витамни, желязо, протеини, флавоноиди, кератин – всички те формират нейния блясък, здравина и красота, както и заздравяват фуликулите, предпазвайки от неприятния косопад. Ето няколко продукта, които можете да си хапвате, за да набавите повечето от най-важните за косата вещества.

 

1. Яйца за еластичен косъм. Ако прибавите по 1 яйце на ден в менюто си, с цел да се погрижите за косата, то не го пържете. Суровите яйца са най-препоръчителни, но ви трябва сигурен гарант, че са пресни и не съдържат болестотворни микроорганизми. А малцина могат да си подсигурят тази сигурност. Затова ги хапвайте варени, леко рохки. В тези два случая яйцата допринасят за прозвидството на колаген в тялото. А той от своя страна пък гарантира космената еластичност и здравина. Пържените яйца са повече токсични, отколкото полезни, затова ги избягвайте в режима си.

Вижте как си правим закуска вкъщи - яйцата са хем сготвени, хем леко сурови!

 

2. От манго косата расте. Мазният висококалоричен плод съдържа минерален силициев диоксид. Това е важен компонент на съединителната тъкан в тялото. Той ще се погрижи за бързия растеж на косъма, както и за неговото укрепване. С едно манго на ден косата ще стане по-дълга и гъста, а неприятните цъфтежи няма да ви безпокоят вече.

 

3. Соевите продукти пазят от косопад. Доказано е, че голяма част от появата на косопад е поради наличието на хормона дихидротестостерон в тялото. Неговото съществуване в организма буквално убива космения корен и така мъртвите коси се отделят от главата. А това не е приятно. Соевите продукти и особено в соевите зърна и темпето спират генерирането на хормона и по този начин защитават гривата.

 

4. Семена и мазна риба пазят косата от изсушаване. Възможно е да имате мазен скалп, но това въобще не означава, че косата ви е мазна и добре подхранена, каквато трябва да бъде. Сухата коса се начупва лесно, изтънява и губи обем и здрав вид. Тогава на помощ идват модерните в много хранителни режими омега-3 мастни киселини. Те се сдържат в изобилие в мазните риби като сьомга и скумрия, както и в ядките. Най-препоръчителни сред тях са лененото семе, сусамът, бадемите, тиквените семки. Добре е да се хапват сурово накиснати във вода за 6-8 часа. След това просто отцеждате и ги обявявате за междинно хранене. 50 грама на ден са достатъчни.

Ето и домашният ни котлет от сьомга - бързо и сравнително полезно хапване.

 

5. Добрата хидратация се грижи за обема на косата. Не забравяйте, че всички органи и системи в тялото функционират благодарение на водата. Затова си пийвайте вода и чай във всеки удобен момент. До два литра на ден никак няма да ви навредят. Хидратираната отвътре коса е по-здрава и обемна, а отделните косми са по-гладки и сияйни.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Вълшебна маска за коса с лимон и зехтин

Маска за коса бори косопада, накъсванията и изтъняването на косъма. виж още »

Рибена диета смъква килограми, заздравява косата и кожата

Лека и вкусна 5-дневна диета се грижи за тялото отвътре и отвън. виж още »

Няколко трика, ако маската за коса ви свърши внезапно

В кухнята си имате всичко необходимо, за да задравите косъма и да накарате косата си да засияе. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта