Регистрация

Тонизиращите напитки променят пулса

02 Dec 2013   /   nina123   /   Видяна: 2977
Тонизиращите напитки променят пулса

Кофеина и таурина в енергийните напитки зачестяват сърцебиенето и усилват свиването на сърцето.

Честата консумация на енергийни напитки не влияе добре на организма и особено на сърдечната дейност – с това заключение екип от университета в Бон се яви на ежегодния конгрес на Радиологичното дружество, проведен миналата седмица в няколко северноамерикански града. Откритията на учените провокираха общността сериозно да се замисли дали е добре денят на хората да започва с навика за една активизираща висококофеинова газирана напитка или може и да се задоволи с какао, кафе, капучино, които са в пъти по-безвредни от познатите марки енергийни безалкохолни в хранителната верига.

Поредица от изследвания доказва, че след изпиването на събуждащите газирани елексири, сърцето ускорява драстично ритъма си, откъдето идва и ефективността на напитка. Прекаленото кръвоорусяване не допуска усещането за сънливост. Но последствията при предозиране с безалкохолните коктейли, особено при хора с високо кръвно налягане могат да бъдат фатални. Първичното действие на напитката е около час, ако се погълне на гладно. Ако в рамките на това време тялото получи още кофеин, опасността от инфаркт или инсулт се покачва двойно. След това настъпва времето на вторичния ефект, когато тялото, пренапрегнато от забързаното кръвообращение, започва постепенно да влиза в нормален ритъм. Тогава е възможно да насъпи изтръпване на крайниците или усещане за студ, защото кръвта престава да ги сгрява с такова темпо.

Друг ефект върху хората, наблюдаван в първа фаза е по-силното свиване на сърцето, което може да бъде определено като прекомерна кардио конвулсия. Учените обясняват, че при здрав организъм тя не е опасна, но за страдащите от определени болести, както и за децата може да бъде фатална. Освен това честата консумация на енергийни напитки създава навик за по-различна и неправилна сърдечна функция, към която организмът свиква. Затова се развива порок, при който прекалената употреба на сокове за събуждане и активност води до нуждата те да бъдат консумирани с определена честота.

Учените наблегнаха на факта, че под енергийни и събуждащи напитки не разбират кафето и какаото, а става въпрос само за безалкохолните и газирани хранителни добавки, които се продават на пазара. Те се употребяват най-често от хора, които трябва да прекарат нощта на работното си място, не са имали време да си доспят или ще им се наложи да шофират продължително. Първоначалното усещане на човек, след като е консумирал доза от вредната течност е, че тя е заместител на съня, но всички трябва да са на ясно, че сънят не може да бъде заменен от питиета.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Енергийните напитки забранени за непълнолетни литовци

Нов закон в Литва забранява консумацията на енергийни напитки от лица под 18-годишна възраст. виж още »

Студеното кафе превръща хората в секс машини

Само една чаша охладено кафе на ден повдига либидото и удължава половия акт. виж още »

Плодове, кафе и чай ни пазят от болести през зимата

Полифенолите в храните удължават живота, заздравяват имунната система и предпазват от рак. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта