Регистрация

Този уикенд: Да хапнем нещо с дюли

16 Oct 2014   /   nina123   /   Видяна: 3092
Този уикенд: Да хапнем нещо с дюли

Дюлята - полезен плод, който може да се впрегне в направата както на сладки, така и на солени ястия.

     Уикендът идва, а синоптичните прогнози отново не са от най-щедрите и обещаващи приятен престой дълго време на открито. Щем или не щем, предполагаемият дъжд може да ни задържи повече време у дома, където неминуемо ще се хванем за печката, мобилизирани в направата на нещо вкусно, което да събере около трапезата цялото семейство. Затова, ако не сте решили какво да сготвите - ето нашето предложени - рецепта с дюли, която да съчетае в себе си октомврийския дух на сезонния плод с нотката на здравословност, която трябва да има всяко ястие.

Тъй като едни семейства предпочитат да спретват сладкиши през уикенда, а в други домове се набляга на дипленето на по-сложна манджичка през почивните дни, ние ще ви предложим два основни типа рецепти с нейно величество дюлята - десерти и основни, а вие преценете към кои от тях да насочите вниманието си.

Преди това обаче ще кажем няколко думи за полезните свойства на този "пухкав" есенен плод, който малцина харесват в суров вариант, а тези, които са го опитвали сготвен, развиват особено обожание към продукта. Природата си знае работата като фокусира зреенето на дюли именно в периода на късна есен, когато тялото има нужда от витамин С, за да повиши имунитета си през предстоящите студове. Под месестата космата кора се крият още витамините А, В1, В6 и В12, К, РР и Е и то в перфектен баланс помежду си, защото взаимно стимулират тялото да ги преработи и усвои напълно. Освен това организмът ви след консумацията на дюли се радва на микроелементите калий и магнезий. Дюлята съдържа пектини почти толкова, колкото ябълковата кора, затова е перфектна грижа за здравината на стомаха и правилното перисталтно функциониране. В допълнение към вашата диета е добре да знаете, че в 100 грама от плода се съдържат само 40 калории.

Предвид, че днес дюлята е властелин в почти всеки плод-зеленчук, няма да ви е трудно да си набавите 1-2 пухкави топчици за избраната рецепта. А ето и какво можете да си сготвите с дюли:

РЕЦЕПТИ ЗА СОЛЕНИ ЯСТИЯ С ДЮЛИ:

Любителите на крехкото телешко могат да се насладят на уникално домашно ястие, съчетало в себе си телешко, моркови и дюли, което образува апетитен сос, достоен за всяко хлебче. Тази манджичка съдържа нотка профирност, за разлика от следващата подобна, която е за любителите на онези гозби, които намирисват на зима. Става въпрос за свински гювеч с цвекло и дюли. Точно за времето си - късна есен и открит ловен сезон - е тази рецепта за сърнешко месо с дюли, стига да имате познат авджия, който да ви набави животинския продукт. Любителите на нетрадиционните комбинации могат да се насладят и на вкусни пилешки гърди с дюли, но тук плодът не се слага в прясно състояние, а вече е направен на мармалад. Тези от вас, които са на диета, предпочитат здравословните и нискокалоричните храни и искат да впрегнат дюлята в солена рецепа, получават оферта за една диетична и вкусна салата с цвекло и дюли.

РЕЦЕПТИ ЗА СЛАДКИШИ И ДЕСЕРТИ С ДЮЛИ:

Тук най-големи фенове са децата, независимо пораснали или не. Няма как да обичате захарни иделия и да останете разочаровани от панираните карамелизирани дюли с канела. Онези домакини, на които наистина им се приготвя нещо засукано и десертно могат да опитат есенния пай с дюли или пък да взаимстват идеи от чаровните водещи на Бон апети Лора и Стоян, които преди време направиха тестен сладкиш с дюли и карамел. Ако пък сте от онези практици, които не обичат да губят време в направата на сложни ястия със съмнителна полезнаст - то и за вас има точно попадение - печени дюли на фурна.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Има ли вкусни дюли? Да. Изпечените.

С какво се овкусяват печени дюли и как се пекат дюли на фурна?   виж още »

Този уикенд: Да заложим на зелено в менюто

Салата, супа, основно и десерт все в зелен цвят, с малко калории и полезни за тялото. виж още »

Този уикенд: Да си хапнем домашна пица

В почивните дни замесете пица за цялото семейство като си изберете традиционен или екстравагантен вариант на италианското основно. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта