Регистрация

Този уикенд: Да направим сладкиш с есенни плодове

25 Sep 2014   /   nina123   /   Видяна: 4719
Този уикенд: Да направим сладкиш с есенни плодове

Семеен сладкиш с ябълки, круши и грозде, който да ухае на есен.

Децата вече започнаха учебната година, а всички знаем, че любимата част от яденето за тях е десерта. Освен това природата вече натвори даровете си за тази календарна година и едни от тях могат да се намерят все още в прясно състояние и с типичния аромат на есен. Облагодетелствани са всички, които обичат вкуса на ябълки и грозде, харесват аромата на сочни и зрели круши. След тези основни плодове по-късни са единствено мушмулите, дюлата и райската ябълка, които не са така приспособими към широкото разнообразие на десертите в готварските книги. Предвид наближаващия уикенд, за който синоптиците обещават студен вятър и дъжд, ние от kulinarno.bg решихме да ви предложим няколко десерта с есенни плодове, в които да стъкаете вкусния аромат на сезона в сладкиш, който ще зарадва всички у дома.

Десертите с круши са с особено силен аромат и голяма сочност. Рецептата за ШОКОЛАДОВ СЛАДКИШ С КРУШИ е леко в американски стил, но обещава един изкусителен краен продукт, в който плода, какаото и карамела си партнират в галещо небцето усещане. Ако пък искате нещо по-близо до родния вкус, опитайте тези МЪФИНИ С ДЖИНДЖИФИЛ И КРУША - семпли за приготвяне и комбинативни що се отнася до джинджифиловия и плодовия дъх, който ще омагьоса цялата ви кухня. Ето го и във вариант на КЕЙК С КРУША И ДЖИНДЖИФИЛ. По-силен е крушовият акцент в КРУШОВОТО СУФЛЕ, където няма тесто, а плодовото въздействие се допълва от мириса на канела и ликьор. Ако пък сте фен на българската кухня, опитайте да направите теси ДОМАШНИ КИФЛИЧКИ С МЕД И КРУШИ, които са радост за всеки кулинар-традиционалист. Можете да ги пробвате и във варианта на десерт с ДОМАШНО МАСЛЕНО ТЕСТО И КРУШИ, който се различава по вида на тестото от предходното предложение. И за финал, ако искате да си хапнете здравословен десерт с плода, то ето изчистена рецепта за КРУШИ С МЕД И САЙДЕР, които да дадат един вкусен есенен старт на деня.

Когато говорим за десерт с ябълки, на първо място изскача ябълковият пай като връх в пирамидата на рецептите за плодови пайове. Затова и ние ще ви дадем не едно, а три предложения за приготвянето на сладкиша. Изберете между ЯБЪЛКОВ ПАЙ С МАСЛО, КАНЕЛА И ВАНИЛИЯ, СТИПЧИВ ЯБЪЛКОВ ПАЙ СЪС СТАФИДИ и ЗДРАВОСЛОВЕН ВАРИАНТ НА ЯБЪЛКОВ ПАЙ С ОВЕСЕНО БРАШНО. И понеже в България нашите баби са ни учили да правим кексове, а не пайове, за традиционалистите предлагаме три родни рецепти за сладкиша, които могат да бъдат намерени в старите готварски книги. Въпрос на вкус е дали предпочитате БЪЛГАРСКИЯ ДОМАШЕН ЯБЪЛКОВ КЕКС, ЯБЪЛКОВ КЕКС С КИСЕЛО МЛЯКО или пък КЕКС С ЯБЪЛКИ, КАНЕЛА И ЯДКИ. А ако желаете нещо без тесто - ето как да съчетаете есента в две части с КАРАМЕЛИЗИРАНИ ЯБЪЛКИ И КРУШИ НА ФУРНА.

Макар и вплетено в драстично по-малко на брой рецепти гроздето също е септемврийски есенен плод, който заслужава внимание. Ето един ВКУСЕН ВЕГЕТАРИАНСКИ СЛАДКИШ С ГРОЗДЕ, който е перфектно предложение и за постещите. ПАЙ С ЦАРИГРАДСКО ГРОЗДЕ е подходящ за всички, които харесват традиционната комбинация от гроздов аромат и канела. Традиционният КЕКС С ГРОЗДЕ е опростен вариант на сладкиша, в който се усеща балканската нотка.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Кои есенни плодове за какво са полезни

Плодовете през есента имат вкусната функция да подготвят тялото за зимните студове.   виж още »

Този уикенд: Да си хапнем домашна пица

В почивните дни замесете пица за цялото семейство като си изберете традиционен или екстравагантен вариант на италианското основно. виж още »

Този уикенд: Да си направим палачинки

Сладки и солени палачинки предизвикват апетита на малки и големи. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта