Регистрация

Този уикенд блажим и започваме с Коледните пости

13 Nov 2020   /   nina123   /   Видяна: 1127
Този уикенд блажим и започваме с Коледните пости

На 14-и ноември блажим, от 15-и ноември започва Коледен пост 2020. Вижте график на Коледните пости.

 

Тази събота – 14-и ноември 2020 г. стотици хиляди християни по целия свят ще заблажат за последно, защото на 15-и ноември започва Коледния пост. Това е вторият най-дълъг религиозен пост в християнската религия, който завършва с празничната коледна трапеза на Рождество.

 

Какво представляват Коледните пости? За вярващите това е време, в което трябва да смирят тялото си и да извисят душата си чрез лишения от телесните облаги. Затова и постите са свързани с възпиране от храни, които изискват чужда жертвеност – животинските продукти. За хората, водещи здравословен начин на живот религиозните пости се оказват добър график за пречистване в най-важните моменти от годината, когато тялото реално има нужда от детоксикация. По време на пост не се препоръчва сключването на църковен брак, организирането на големи тържества освен именни дни и пищни празненства. В част от дните на пости е разрешена консумацията на алкохол, морски дарове и мазни (блажни) ястия, докато в други дни Църквата е обявила строг пост – само сурова растителна храна или само вода.

 

Постенето като диета. Спазването на пости не би трябвало да се приема като диета с отслабващ ефект, защото спирането на животинските продукти не води до намаляване на общия прием на калории. Доказано е, че преминаването към растителна храна за определен период от време може да пречисти тялото от вредни вещества, ала за сметка на това организмът залага предимно на въглехидратна храна по време на пости. А тя е висококалорична и води до напълняване, ако човек не се храни разумно. Ето защо при спазване на пости желаещите да свалят килограми и обиколки не бива да разчитат, че това ще се случи само с изключване на животинските продукти от менюто. Нужно е още да се ограничи консумацията на бели брашна, бяла захар, пържени храни, рафинирани палмови масла.

 

На 14-и ноември празнуваме Коледни Заговезни. Тогава за последен път на трапезата в дните до Рождество праведните християни сервират храни, сготвени с животински продукти. Ядат се баници, месни гозби, млечни десерти. По традиция заговяването е тежко, за да се запаси тялото с материал за 40-дневно лишение. Семействата си устройват пищни вечери, а на другия ден остатъците се дават на животните, като с този акт започва Коледният пост.

 

График на Коледните пости 2020 г. В дните от 15-и до 22-и ноември се спазва строг пост – приемат се само храни от растителен произход в суров вариант или преминали през минимална термична обработка. Не се толерира добавянето на мазнина в ястията, освен като подправка за салати, както и консумацията на алкохол. Същото правило се спазва за всяка сряда и всяка и всеки петък в рамките на Коледния пост. От 23-и ноември до 19-и декември е позволено да се хапва растително блажно, което включва пържени блюда, морски дарове (На Никулден рибата задължително присъства на трапезата) и да се пие вино. От 20-и до 23-и декември отново се спазва строг пост. На 24-и декември се чества Бъдни вечер с постни но блажни храни и вино.

 

Кой не спазва пости? Дори и в праведните християнски семейства постите не се спазват от децата до 14-годишна възраст, старите и болните хора. Човек не бива да се чувства грешен, ако не съумее да се подложи на пост или го наруши в даден етап. Дори и неуспешните опити се считат за стремеж към постигане на единство с Божието тяло.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

15-и ноември – влизаме в Рождествените пости

По време на Коледните пости се редуват строг пост с растителни блажни храни и е допустимо понякога да се консумират морски продукти.   виж още »

Основни грешки по време на пости

Неправилното хранене по време на пост може да превърне здравословната самоинициатива в саморазрушение. виж още »

Този уикенд: Да посрещнем Рождествените пости

Как да си сготвим меню изцяло без животниски продукти, което да е хем постно, хем вкусно? виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта