Регистрация

Сушените плодове са концентрат за здраве

28 Oct 2019   /   nina123   /   Видяна: 1613
Сушените плодове са концентрат за здраве

Избирайте сушените плодове в добре изсъхнал вариант без мухъл и не се хващайте за сочно изглеждащите и лъскави варианти.

 

С края на есента местните свежи плодове в естествен вариант намаляват по магазините. Експертите съветват да се насочим към сушени плодове, вместо да избираме ягоди, малини и череши, праскови и кайсии, боровинки и круши, които са отглеждани в прекалено изкуствена среда. В тях несъмнено са вложени вещества, които тялото не иска да получава, няма нужда от тях и могат да бъдат опасни за здравето в големи дози. Затова решението е да се изберат сушени плодове. Но какви и защо?

 

Сушените плодове запазват витамините и минералите на свежия си вариант. Затова са добра алтернатива в студеното време, особено ако сте си ги изсушили у дома и можете да гарантирате, че в изсъхването няма вложена химия. В процеса на сушене от тях е изчезнала влагата, но останалите съставки се пазят, като разбира се, са в по-концентриран вариант. Ето защо са по-полезни. Това обаче важи и за захарта, която може да достигне до 10 пъти повече в 100 грама, затова с количеството трябва да се внимава. Най-много захар остава в стафидата, така че не прекалявайте със сухото грозде.

 

За какво са полезни сушените плодове? Те са силен антиоксидант, подобряват функцията на очите, сърдечно-съдовата и нервната система. Влияят благоприятно на стомаха (особено ако се хапват самостойно като междинно хранене) и повишават устойчивостта на имунната система. Диетологът Елена Соломатина обяснява пред БГНЕС, че дневните нужди от магнезий и калий на организма могат да бъдат задоволени със стотина грама сушени плодове. Сушените сини сливи борят запека, кайсиите отвеждат задържаната вода от междуклетъчното пространство, стафидите прочистват черния дроб, смокините регулират стомашната функция, а ябълките се грижат за костите и ставите. Годжи берито е модерна храна, особено богата на витамини.

 

Как се избират сушени плодове? Разбира се, видът е от значение, но купувачите не бива да се подвеждат по красотата на продукта, защото именно в нея са вложени вредни съставки. За да бъдат лъскави и да изглеждат сочи плодовете често се мажат с восък, парафини, глицерин, палмово масло. Много от тях се обработват със серен диоксид, за да запазят част от сочността и влагата си. Затова избирайте добре изсъхнали плодове без блазнещ блясък и наблюдавайте зорко да няма мухал в пакетчето.

 

Как да си хапнем сушени плодове? Винаги измивайте сушените плодове преди ядене, дори и с риск леко да се разкашкат, да омекнат и да загубят част от хрупкавостта си. Често сушенето не е в стерилни помещения и прах и бактерии полепват по плода. Ако нямате навика да ги хрускате вместо бонбони, можете да приложите някои хитринки като да ги накиснете във вода за няколко часа, за да станат по-свежи или пък да добавите и ароматен алкохол при кисненето, за да се превърнат в приятен десерт. Добавката им в тестени сладкиши като кексове и сладки баници, в кисело мляко, млечна каша с ориз, елда, овесени ядки, в салати и предястия са начин да си доставите нужната доза витамини и минерали, без да се налага да хапвате от изкуствените им пресни събратя на пазара в студеното време.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Стафидена вода – нов хит за отслабване и детоксикация

Отварата от сушени плодове помага да се прочистим от всякакви шлаки в организма и да измием излишните килограми и мазнини от тялото.   виж още »

Цени и асортимент на щанда за сушени плодове и ядки

Сушените плодове са между 4 и 9 лв. за килограм, за кило качествени ядки си пригответе двайсетачка. виж още »

Годжи бери за здраве и дълголетие

Само 10 грама сушени плодове годжи бери на ден ви правят здрав като камък столетник. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта