Регистрация

Слаба воля кара хората да си останат дебели

20 Jan 2014   /   nina123   /   Видяна: 3475
Слаба воля кара хората да си останат дебели

Мнозина с наднормено тегло предпочитат да го запазят, отколкото да се потят във фитнеса или да се лишават от желаната храна.

 

      

Затлъстяването и наднорменото тегло са два огромни проблема, които косвено застрашават здравето и живота на милиони хора по света. Плашещо е с какви темпове нездравословно многото килограми обхващат още и още хора всяка година и как расте броя на официално обявените за затлъстели души. Дали причината е неведение и незнание, дали хората не са загрижени за случващото се, дали нямат достатъчно време да се грижат за правилното си хранене и защо все повече деца в ранна възраст също затлъстяват, на тези въпроси реши да отговори екип от хранителни експерти, социални психолози и статистици от Лондон.

След проведена анкета с 10 000 души учените установили, че всеки пети, страдащ от наднормено тегло няма желание да се опита да промени състоянието си, защото не иска нито да се лишава от определени храни и да следи количеството на порциите си, нито да се отдава на дългочасови изморителни и отегчителни упражнения, за да може да свали някой килограм. 48% от запитаните са заявили категорично, че няма шнас да бъдат поставени на диета. 40% пък твърдят, че нямат никакво време за спорт или ако имат, е толкова минимално, че няма да има смисъл от него. Същият е процента на онези, които отхвърлят идеята за здравословното хранене заради цената на полезните продукти. Мнозина смятат, че е прекалено скъпо да се яде природозъобразно, а 14% пък заявяват, че нямат време да си приготвят и без това безвкусна храна по определените за полезни начини.

Учените констатирали влиянието на още един важен фактор в увеличаването на броя на хората с наднормено тегло. Става въпрос за липсата на информираност. Оказало се, че всеки десети няма представа как трабва да се храни и не знае кои храни са виновни за натрупването на килограми и мазнини в човешкия организъм. Мнозина от тези хора също смятали, че цялата работа е въпрос на метаболизъм, затова и не намирали смисъл да се запознаят с правилата на хранене, тъй като според тях нямало смисъл нито от диети, нито от тренировки, защото природата генетично решва кой да е дебел и кой не.

Два лагера от анкетираните пък разделят вината за затлъстяването. 81% смятат, че самите хора са си виновни за натрупването на нездравословните килограми, защото допринасят за тях чрез неведение, мързел, незаинтересованост и липса на постоянство. 40% пък обвиняват хранителната индустрия и заявяват, че тя е в основата на световния проблем. Хората в тази група са на мнение, че човекът в днешния свят изкуствено се храни с вредни продукти, информира се минимално за принципите на здравословния начин на живот и дори и да иска, няма шанс да премине в групата на хранещите се природозъобразно, защото нито би имал толкова време и енергия, нито дори би имал вериги, на които да разчита, че ще му продават 100% натурални и здравословни хранителни продукти.

Вижте списък със здравословни храни.

Вижте списък с нискокалорични храни.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Африканките, жертви на расизъм, страдат от затлъстяване

Негърките, станали обект на расова дискриминация, качват килограми с годините. виж още »

1,46 милиарда души в света страдат от затлъстяване

Населенията на развиващите се страни надебеляват прогресивно и рисково. виж още »

Българските деца затлъстяват от раждането

Лошите хранителни навици в семейството нареждат България на 6-о място в Европа по детско затлъстяване. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта