Регистрация

Скромна вечеря и сбъднати молитви в деня на Св. Св. Захари и Елисавета

04 Sep 2019   /   nina123   /   Видяна: 1864
Скромна вечеря и сбъднати молитви в деня на Св. Св. Захари и Елисавета

В деня на Свети Захари и Света Елисавета Господ сбъдва молитвите на вярващите.

 

На 5-и септември православната църква чества имената на Свети Захари и Света Елисавета. Елисавета била братовчедка на Света Ана – майката на Дева Мария. Заедно със своя избраник Захари живеели смирено и скромно. Единствената им болка била, че не можели да си имат рожба. Затова всеки ден отправяли горещи молитви към Бог да ги дари с чедо, но годините минавали и в семейството така и не се чувал детски плач.

 

Един ден Захари се отправил на път с група поклонници, за да се помоли за наследник на Бог в Йерусалимския храм. Вярва се, че именно тогава на святото място Захари получава видение, че чудото ще се случи, въпреки напредващата старост на семейството. Днес е прието, че денят е 5-и септември. Затова поклонници от цял свят считат датата за чудодейна и се надяват, че на този ден молитвите им ще достигнат до Бог.

 

В деня на Св. Св. Захари и Елисавета се приготвя скромна вечеря. В семеен кръг се отправят най-съкровените молби към Господа. Няма точно определени ястия за празника, но се счита, че домакинята сама трябва да прецени какви храни да сложи на трапезата спрямо молитвите, които ще се кажат. Добре е да има домашно замесен хляб, в който може да се забоде запалена свещ. Хапват се плодове и варива, като се тълкува символиката на храната. Плодовете са децата, зърната и семената – изобилието, а хлябът – семейното здраве и щастие.

 

На този ден именници са Бетина, Елиза, Елисавета, Елизабета, Елизабет, Изабела, Захари, Захарина/Захаринка, Захарин, Светлозар, Хари. Екипът на kulinarno.bg честити празника и пожелава чудеса във всеки дом!

ПОДОБНИ СТАТИИ

На пророк Даниел жените да замесят погача

С къшей домашна питка, подаден на близък или непознат, настоящи и бъдещи майки получават благословия за лесно раждане и здрави рожби.   виж още »

На Св. Сава се готвят постни печива и се меси погача за плодовитост

На 5-и декември източноправославната църква почита паметта на Свети Сава Освещени. Празникът се чества предимно на Балканския полуостров, а в България виж още »

Нечетен брой сечени питки на Света Екатерина

Света Екатерина пази от болести децата, а майките трябва да омесят хляб в името на светицата.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта