Регистрация

СЗО: До 10% наситени мазнини в менюто за ден

09 May 2018   /   nina123   /   Видяна: 1621
СЗО: До 10% наситени мазнини в менюто за ден

Сърдечно-съдовите заболявания, следствие от прекомерна консумация на мазнини, са топ убийци сред незаразните болести.

 

72% от смъртните случаи, причинени от незаразни заболявания, са пряко или косвено следствие на прекаляването с консумацията на наситени мазнини, констатира Д-р Франческо Бранка, директор на отдела по Здравословно хранене към Световната Здравна Организация по храните. Ученият нарича наситените мазнини в храните – патологичен сериен убиец и ги сочи за един от главните виновници за глобалното затлъствяване и повишаването на броя на сърдечно-съдовите заболявания в световен мащаб.

 

Кои храни са богати на наситени мазнини? Това най-често са животинските продукти, като в някои от тях, количеството е особено концентрирано. Тук говорим за почти всичко ядливо с животински произход – месо, млечни продукти, яйца и някои видове риба. Особено голямо количество на вредните мазнини се намира в свинската мас, кравето масло, пълномасленото сирене и кашкавал. На вредния продукт можете да попаднете и в изварата, киселите млека, сирената за мазане и месото от сьомга и толстолоб. Но в доста по-малки килочества.

 

Растителни продукти, съдържащи наситени мазнини. На вредните мазнини можете да попаднете чрез хапването на шоколад, какаово масло, кокосово масло и палмово масло. Трудно обаче можете да прекалите с тези количества. Затова е по-добре човек да се концентрира върху ограничаването на животинските продукти в менюто си.

 

Колко мазнини може да се изяждат на ден? Според СЗО трябва да следим количеството на наситените и трансмазнините в менюто си и да не позволяваме калоричността от тях да надхвърля 10% от общо погълнатите калории за деня. Това правило важи за всички здрави хора – деца, юноши, възрастни. Самото количество е различно, защото общите калории за дете са около 1200-1800, за подрастващи – 2500, за жени – 2000, а за мъже – 2300. И всичко зависи от индивидуалния ритъм на живот и потребности.

 

Калорийна стойност на мазнините. В 1 г мазнини се съдържат 10 калории. Това означава, че възрастен човек трябва да изяжда не повече от 25 г наситени и транс мазнини. Това количество се осигурява от средно 50 г масло, 150 г сирене или пълномаслена извара, 1 литър мляко, 50 мл палмова мазнина, 120 г шарено свинско месо или 25 г сланина. С тези данни човек по-песно може да изчисли дневния си прием.

 

Защо някои меса не са проблем? В чистите меса – телешко, бяло пилешко месо, риба и морски дарове, дивеч, заешко – количествата мазнини са минимални, за разлика от белтъчините, които са доста по-полезни за тялото. Затова, ако искате да се храните една идея по-здравословно, не е нужно напълно да се отказвате от животинските продукти, а просто да търсите нискомазнинни такива. Особено за деца и подрастващи, това е жизненоважна храна, от която не бива да ги лишавате.

 

Какво представляват трансмазнините? Те са най-вредния тип мазнини. Трансмазнините са създадени чрез промишлен процес на добавяне на водород към течни растителни масла с цел тяхното втвърдяване. Трансмазнини има предимно в пакетираните стоки – чипсове, тестени изделия, сладкиши. Тези вредни вещества не се съдържат в домашно приготвената храна, затова от СЗО препоръчват поне едно от основните хранения за деня да е направено в дома.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Мазнините, които задължително трябва да погълнем

Колко мазнини се ядат на ден и какви са видовете полезни мазнини?   виж още »

Здравословно пържене с виокоолеиново олио и студено пресовани мазнини

Може ли да се пържи здравословно и как да направим пържените храни по-полезни?   виж още »

Млечни продукти с палмова мазнина масово тровят българина

Българите са погълнали 12 000 тона палмова мазнина само от млечни продукти през изминалата година. Нередности в етикети, състав и опаковка откриват ко виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта