Регистрация

Рецепти от римско време, изписани върху пощенски картички

08 Mar 2014   /   nina123   /   Видяна: 3118
Рецепти от римско време, изписани върху пощенски картички

Традициите на древноримската кухня оживяват върху туристически картички.

Браво! България отново успя да създаде ценен туристически артикул, в който да представи не само настоящото изящество на природата и етническите си обичаи, но и кулинарните привички на хората, настъпвали тази земя преди повече от две хилядолетия. Гениалната идея е на етнографа Искра Тодорова и археолога Деян Драгоев.

Двамата създават пощенски картички, на чиято лицева част са изрисувани римски здания, открити и реставрирани и по българските земи, а от задната страна се крият преведени рецепти, по които са готвели хората на една от най-развитите цивилизации преди Христа. Идеята е стойностна, защото позволява популяризирането едновременно на историческата и кулинарната стойност на изчезналите народи, като може да достигне бързо и лесно до всяка точка на света.

В автентичните римски рецепти са описани продуктите и начина на приготвяне на ястията, като обаче не са споменати пропорциите, защото историческите данни не са красноречиви за тях. От нетрадиционните картички разбираме, че ястието „пиленца“ в Древен Рим няма нищо общо с птичето месо. Просто така римляните от русенско са наричали познатите днес лозови сармички. Сред кулинарните изкушения, готвени от предците ни са свинското със сини сливи, яйцата с праз лук, пикантно пилешко с лук, месо с дюли, както и традиционните баница „макарина“, рибено фрикасе и еченица.

Екстаравагантните картички в момента са изложени в Русенския исторически музей, където работят техните създатели, но вече има обещание, че те ще се разпространяват свободно из сувенирните магазини, пощенските заведения и по туристически обекти, като особено ще се наблегне на онези места от България по течението на Дунав, които са вдъхновили древните римляни да сготвят тези ястия и да опишат своите рецепти.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Вкусове на Странджа – една изложба за етническата постна кухня

Самоуки майстори на странджанските гозби се събраха на изложение в месността Божура.  виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта