Регистрация

Репички за шарена и здравословна салата

14 May 2014   /   nina123   /   Видяна: 2091
Репички за шарена и здравословна салата

Репичките са свежи, нискокалорични и полезни. Какво още му трябва на човека?

Когато дойде пролетта в България и добре познатите туршии и зимнина се заменят със свежи родни зеленчуци, един от първите представители, появяващ се на трапезата е репичката. Червеното кореноплодно прави обикновената салата от краставица и маруля по-шарена, а с добавка и сварено яйце се получава едно предястие, изпълнено с добро настроение, много цветове и полезни свойства в малко калории.

Репичката е кореноплоден зеленчук, който в България се събира на две реколти – пролетна и есенна. Нужно му е около месец от покарването на първите листа, до образуването на хрупкавата топчица за ядене. В световен мащаб растението е опознато преди повече от 3000 години, като се е отглеждало предимно в Азия. Днес съществуват два основни вида репички – европейска – червената, добре позната на пролетната ни трапеза и китайската, към която спада станалия напоследък модерен дайкон.

Освен вкусна и красива, репичката е и много полезна. Богата е на витамини, минерали и фибри. В състава й могат да бъдат открити аскорбинова (витамин С) и фолиева киселина, витамини от групата В, както и микроелементите калий, мед, калций и магнезий. Консумацията на кореноплодното поддържа здравето на сърдечно-съдовата система, регулира нивото на кръвното налягане и спомага функцията на дебелото черво.

Индийски учени препоръчват профилактично ядене на репички като превенция от ракови заболявания. Като бонус към приятния вкус ще получите и защита от диабет, защото зеленчукът поддържа в норми нивата на кръвната захар. Доказано е също така, че подобрява зрението и повишава силите на имунната система.

Репичките са подходящи за диета. В 100 грама от тях има около 15 калории, а богатството им на фибри регулира метаболизма и спомага цялостното пречистване на организма. Зеленчукът понижава нивото на вредния холестерол и носи усещане за ситост, на което може да се наслади всеки поставен на диета лакомник, след като схруска няколко репички. Липсата на мазнини пък активизира тялото да гори от вече натрупаните такива, а свежият вкус е страхотен завършек към визитната картичка на репичката.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Дайкон – нова ряпа на зимната трапеза

Китайската дайкон ряпа разтваря камъни в бъбреците, подобрява храносмилането и радва с ненатрапчив мек и свеж вкус. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта