Регистрация

Растението якон – най-полезният природен подсладител

16 Feb 2022   /   nina123   /   Видяна: 1532
Растението якон – най-полезният природен подсладител

Натурален алтернативен подсладител за диетично и диабетично хранене радва с огромен брой ползи за здравето и красотата.

 

В епоха, когато човечеството се стреми да премине на по-здравословен режим на хранене без това да се отразява на вкуса на ястията, естествените заместители на бялата захар са на особена почит. Важно е също някои от подсладителите да могат да се консумират от диабетици и да не покачват нивото на кръвната захар. А ако тези сладости са натурални и с тяхната консумация може да се свалят излишни килограми и обиколки, да се намалят нивата на холестерола и да се подпомогнат хранителните дефицити на организма? Звучи невероятно да съществува подобен продукт, но за радост той е факт и тепърва навлиза в хранителната верига в България. Това е сиропът от якон.

Какво е якон? Яконът е южноамериканско растение с дебел и сочен корен, наподобяващ на вид картоф. Среща се и на Филипините. Именно подземната част на кореноплодното е истинската му ценност за човечеството. В миналото местните племена са го използвали като естествен резервоар за вода и са го взимали със себе си на дълги преходи. Месестият корен е сладък, сочен и бавно губи влагата и хранителните си качества след изравяне. И до днес учените откриват още и още полезни вещества, съдържащи се в него. А хранителната индустрия вече умее да го влага в направата на здравословни сладки продукти и в суровина – подсладител, подходяща за диабетици, диетични програми и хора, търсещи суперхрани в менюто си.

За какво е полезен яконът? Веществото инулин е носителят на сладостта му. Инолинът е вид захар, която не се обработва от човешкото тяло. Иначе казано – езикът усеща сладост, небцето се радва на вкуса, но в тялото не влиза захар, която да попада в кръвта и да повишава нивата на кръвната захар. За сметка на това полезните бактерии в червата се хранят с този инулин и благоденстват. Така че яконът е силен натурален пробиотик. Високото съдържание на фибри спомага работата на стомаха. Селенът се грижи за здравето на щитовидната жлеза. Ценната комбинация от калций и калий заздравява костната структура и прави стави и хрущяли по-издръжливи на натоварване. Цинкът пък се грижи за здравето на сърцето и нервната система. Букетът от естествени антиоксиданти поддържа младостта на клетката. Доказано е, че яконът повишава устойчивостта на имунната система и дори е включен в експериментални противоракови медикаменти. А малкото калории и голямото количество фибри го превръщат в предпочитан диетичен продукт.

Коя част на якона се яде? Все още в Южна Америка якон се хапва и в сурово състояние като плод, въпреки че е от зеленчуковия род. Вкусът му наподобява този на стафидите, има лек карамелен нюанс и е приятна добавка към салати, сосове, печени меса, гарнитури. За съжаление в почти целия останал свят суров якон не може да бъде намерен в хранителната верига. За сметка на това якон на прах и сироп от якон са достъпни дори и в България.

Какво е сироп от якон? Сиропът от якон представлява гъста лепкава тъмна течност, подобна на меласа със силна сладост и приятен послевкус. Прави се чрез изстискване на корените. Събраната вода се сгъстява чрез изпарение без кипване, а процесът изисква време. Но гарантира, че хранителните качества са запазени. В 100 мл от подсладителя се съдържат само 14 калории, а това количество е способно да овкуси добре 25 кафета. Цената на разфасовка от 250 мл е около 25 лв.

Какво е якон на прах? Това е нарязан и изсушен корен, който в последствие се смила и се превръща във фин бледо кафеникав прах. Наподобява по консистенция и сладост пудра захар. Тук калориите вече около 350 за 100 грама продукт, но ½ ч.л. е достатъчна за подслаждането на кафе. 100 г якон на прах струват около 15 лв.

За какво се използва сироп от якон и за какво се използва брашно от якон? И двата продукта са полезни натурални подсладители, подходящи за диабетици. При направата им не се използва висока температура с цел запазване на хранителните качества. Въпреки това сиропът и брашното от растението са вкусово устойчиви на термична обработка, ето защо могат да замесят захарта или част от нея в домашните сладкиши и печива. Нова мода в кето диетата препоръчва хапването на палачинки със сироп от якон (захарта на якона не се разгражда, затова растението е идеално за кето диети, въпреки че по природа представлява въглехидрат). Практически можете да си го намажете на филийка, да го добавите в напитка и дори да пъхнете една лъжичка директно в устата си за десерт. Якон на прах пък можете да употребявате вместо пудра захар или стевия, особено в домакинства с диабетици и здравословно живеещи семейства. Подходящ е за деца, а алергични реакции към якон са отчитани изключително рядко.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Кога е по-добре да се използва пудра захар вместо кристална

Как се прави домашна пудра захар и в кои рецепти финия сладък прах заменя традиционните бели кристали?   виж още »

Подсладителят Ацесулфам К, познат и като Е950

Вреден ли е ацесулфам калий и какви последствия може да има от консумацията на Е950?   виж още »

Изкуствените подсладители предизвикват рак

Хората в глобален мащаб прекаляват с изкуствените подсладители и добавената захар в храните, а това ги разболява.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта