Регистрация

Първи стъпки в избора на подходящи мезета за розе

04 Oct 2013   /   nina123   /   Видяна: 15118
Първи стъпки в избора на подходящи мезета за розе

Впечатлете гостите си с изискана комбинация между ордьовър, десерт и розе.

Розето е деликатно вино със специфични особености, което се сервира в по-редки случаи за разлика от своя бял и червен събрат. Не си мислете, че за ограничаването на консумацията на роза на винената карта в сравнение с другите гроздови напитки са виновни неговите вкусови и ароматни качества – това не е така. При всяко вино важно е с какво ще бъде сервирано, за да може напитката да изкара на яве цялата си изтънченост, на която е способна. Ала розето има по-малко подходящи храни за комбиниране.

Неговата капризност към мезетата произхожда от факта, че то е направено от червени сортове грозде, но по технологията за добиване на бяло вино. Нивото на танина е по-слабо, което го прави лош партньор на мазните меса, запържените манджи и тежките десерти с голяма доза черен шоколад, които добре биха си паснали с ферментирал червен гроздов сок с кадифена плътност на цвета и мазни и стипчиви остатъчни вкусове. Негови по-верни приятели са подходящите мезета за бяло вино (още информация – вижте ТУК), като също трябва да се следи силата на сладост на десертите и степента на мазнина на ястията. Френска сомелиерска поговорка гласи че вината са като жените -  бялото е малкото момиченце, с което можеш да играеш детски игри; червеното – това е порастналата жена, изпълнена с чар, познание и опит, която може да те накара да я заобичаш, а розето е онзи деликатен преход, когато трябва да намериш точния подход към дамата, за да я накараш да прояви качествата си. В случая, ясно е, че подходът е мезето, затова ние от kulinarno.bg ще ви дадем няколко съвета с какво да поднесете този изящен бакхусов елексир.

Ако сте решили да съчетавате розе с ордьовър – шансът ви да сбъркате тук е най-малък. Напитката може да прави изискана компания на тестени гризини, хапки с ненатрапчиви на аромат сирена, карамелизирани плодове и ядки, всякакви бели меса. Не забравяйте, че трябва да се сервира добре охладено – с температура между 10 и 12 градуса и в стъклена чаша с висок стълб. Етикецията изисква да не наливате повече от 100 грама от напитката.

Ако искате розето да се превърне в изтънчен компанион на основното ви ястие, то надяваме се да сте сготвили дивечово месо или речна риба. Морските дарове като скариди, калмари, миди и октоподи също се съчетават благородно с розето. Панираните сирена, кашкавали и пилешки гърди са удачни, но в никакъв случай не сервирайте розе с мазна мръвка, пържено месо на маслена баня или зимни гювечи.

Десертите също могат да се съчетават с розе. Разбира се, тук не говорим за мекици, а за плодове и плодови сосове (дори и някои пресни плодове), палачинки и всякакви сметанови сладкиши или захарно сиропирани на тестена основа. Силният шоколад и ароматизираните с ликьор, коняк, кафе десерти не са подходящи, защото основен принцип при комбинацията между виното и мезето му е позволяването на едно от дветет да доминира вкусово и ароматно над другото. А въпреки ниското ниво на танините, розето има голяма доминантна сила, особено що се отнася до букета си с миризми.

 

Мезета за вина – вижте ТУК!

Мезета за червено вино – вижте ТУК!

Мезета за ракия – вижте ТУК!

Мезета за бира – вижте ТУК!

Мезета за водка – вижте ТУК!

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Тънкости при избора на маслини

Каква е разликата между зелените и черните маслини и защо е важен начинът на обработка и съхранение?   виж още »

Какво червено вино да избера за празника

Видове червени вина и с каква храна се връзват.   виж още »

Кулинарни изненади за 8-ми март

Бърза и вкусна вечеря за Деня на жената, направена в средата на работната седмица. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта