Регистрация

Проф. Стефка Петрова – Затлъстяването при децата зависи от родителите

12 Apr 2017   /   nina123   /   Видяна: 2127
Проф. Стефка Петрова – Затлъстяването при децата зависи от родителите

Наднорменото тегло в детска възраст зависи и от начина на хранене на майката през зрелостта.

Българските деца през 2017-а година са пети в света по затлъстяване, сочи проучване на Световната Здрава Организация (СЗО). Експерти са на мнение, че ниското качество на храната, пренасищането с въглехидрати и заседналия начин на живот са сред основните причини да се отчита всяка година тенденция към повишаване на процента затлъстели деца в световен мащаб.

Защо българчетата затлъстяват, а все повече от младите хора у нас попадат в графата с наднормено тегло – на този въпрос отговаря специалистът по хранене и диететика Проф. Стефка Петрова в студиото на предаването България сутрин. Експертът е на мнение, че има два основни по своята същност фактора, които допринасят за натрупването на телесни мазнини още в детска възраст. От една страна това е малката действеност на институциите, които трябва да се грижат за правилното хранене и активното спортуване на малчуганите, а от друга – хранителните навици в семейството и адекватния родителски пример.

Детето се ражда с по-голям шанс за развитие на наднормено тегло, ако майката няма правилен хранителен режим, обяснява Проф. Петрова. Една жена трябва да си създаде здравословни хранителни навици още щом навлезе в детеродна възразст, дори и да няма близки планове за създаване на потомство. Наднорменото тегло може да се предаде генетично от родител на дете, затова е важно хората, планиращи да имат поколение, да подбират разсъдливо какво слагат в устата си.

Институциите трябва да следят бременни и кърмачки в техния хранителен режим и да дават съвети за най-правилните диети на майката. Ако майката се храни с много сладкиши, бедни на витамини и минерали ястия, поглъща вредни мазнини, тя обрича детето си още от утробата. Затова трябва през бременността стриктно да се следи покачването на теглото на майката, нейния хранителен режим и навици. Тази грижа от страна на медицинските лица трябва да продължи и през целия период на кърменето. Педиатрите пък трябва да поемат отогворността за правилното и адекватно захранване на детето.

Семейната среда също повлиява на теглото на детето. То взима пример от своите родители и се научава да се храни така, както те го правят. Много е трудно родителите да ядат пици, а децата им зеленчуци. Личният пример е от голямо значение. Освен това домакинята трябва да намира време да сервира на семейството си здравословна домашно направена храна, а не да решава проблема с вечерята като поръча ястие по телефона или заложи на полуфабрикати.

Бюфетите и лавките в училищата са друг голям проблем за здравословното хранене при децата. По закон те не би трябвало да продават никакви безалкохолни напитки и въобще никакви продукти с добавена захар или подсладители... Но този закон не се спазва. Според наредбите трябва да се продават плодове, зеленчуци, млечни, кисело-млечни и пълнозърнести храни, но нито търговците се трогват от правилото, нито контролните органи владеят ситуацията. Наредбите са едно, а как ги спазваме – съвсем друго нещо – казва с тъжен реализъм Професор Стефка Петрова. 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Принципи за качествено отслабване на д-р Хайман

Отслабване с Пеганска диета без глад, която спазва шест основни правила.   виж още »

Диетолог: Да намалим любовта към сладкиши при децата

Как да накараме детето да не яде сладкиши или няколко психологически трика за намаляване на любовта към сладките храни.   виж още »

Татковците дават по-вредна храна на децата

Бащите предпочитат да поръчат пица или да изпържат картофи за мъниците си, вместо да нарежат салата или да приготвят супа.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта