Регистрация

Празнувайте на Св. Анастасия за опека от злини

21 Dec 2020   /   nina123   /   Видяна: 1694
Празнувайте на Св. Анастасия за опека от злини

Няма ли у дома празник, Нашташа ще насмете семейното щастие.

 

В предколедната еуфория множество семейства забравят за поредния старобългарски празник, преплетен с православен ритуал. Това е денят на Св. Анастасия – 22-и декември – дата на която във всяко семейство трябва да се украси празнична софра за защита от злини през годината. Коя е Света Анастасия и защо празнуваме нейното име – ще разкажем сега.

 

Коя е Св. Анастасия? Според християнството това е девицата и мъченица Анастасия Узорешителница – младо момиче със силна вярва в Бог, живяло през IV век в пределите на Римската Империя при управлението на Диоклециан. Начетена, вярваща и състрадателна, тя посещавала затворените в имперските тъмници християни, за да им вдъхва вяра, да лекува раните им, да носи храна и вода. Въпреки че прикривала религията си, един ден била заловена, измъчвана и убита, а според вярващите духът ѝ останал, за да сее правда.

 

Нашташа Чьорна в България. Въпреки че житието на Анастасия е разказ за живота на реално съществуваща личност, поверията за нейното пребиваване в света на живите е изцяло народна притча. Християнството не позволява разкази за търсещи отмъщение души сред живите, ала родните поверия плашат неверниците с мъстта на Чьорната. Историята разказва, че когато Анастасия отишла в затвора, предрешена като селянка, за да занесе храна и вода на измъчваните в тъмницата християни, тя намерила избити всичките си братя по религия. Разплакала се и по този начин издала вярата си в Христа. Императорът не пожелал да погуби красивата девойка и многократно ѝ предложил богатства и власт, за да се отрече от Божията вяра. Тя обаче отказала и била подложена на мъчения. Именно тогава проклела неверниците. А в България това проклятие се вярва, че върви още наверд по земята и търси хора, които да споходи.

 

Празник на Св. Анастасия. Православната църква почита името на светицата на 22-и декември и по традиция се спретва празнична постна трапеза с вино в семеен кръг. Българите обаче разказват, че ако тържеството бъде пропуснато, злина ще сполети дома. Ето защо, хем скромно и тясно, хем с настроение, в деня на Св. Анастасия софрата е по-пищна от обикновено. Сервират се пържени храни и задължително постен, но обичан в семейството десерт. дига се тост за здраве, берекет, дълголетия и успехи в личен и професионален план.

 

Кой празнува на Св. Анастасия? На 22-и декември имен ден имат Анастас и Анастасия. Професионален празник пък честват аптекари и лекари, тъй като се смята, че великомъченицата е изцерила раните на множество християни, измъчвани в римските земи. В България тя е олицетворение на Смъртта, затова се вярва, че хората не бива да захващат каквито и да е опасни дейности на този ден.

 

Екипът на kulinarno.bg честити на именниците и медиците, като им пожелава да опазят себе си и близките от гнева на Чьорната и да се радват на здравето, което носи Св. Анастасия!

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Какво се готви на Димитровден за здраве и берекет

На Димитровден се чакат гости и се приготвя празнична трапеза,  а по първия влязъл външен човек в дома се гадае за благата в идната година. &nbs виж още »

В деня на Св. Евтимий - кървави ритуали с черен петел

На Петльовден в къщите с момчета се готвят петли, а в домовете с девойки - млади кокошки.   виж още »

С вино и питка християнското семейство чества Въведение Богородично

В Деня на християнското семейство най-близките оставят трапезата неразтребена, за да благослови Дева Мария дома и хората в него.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта