Регистрация

Почитаме Задушница и Архангеловден с месни ястия и семпли хлябове

06 Nov 2020   /   nina123   /   Видяна: 1304
Почитаме Задушница и Архангеловден с месни ястия и семпли хлябове

На Архангелова задушница за последен път в годината се ходи ритуално и масово на гробища. На Архангеловден молим най-близките до Бога ангели да пазят семейството и обичаните хора.

 

На 07.11.2020 г християните почитат последната за годината голяма Задушница – Архангелова Задушница. Тя е последната събота преди Архангеловден, който тази година се пада на следващия ден. Традиционно и на двата празника се готвят ястия с месо, десерти със сезонни плодове и се месят домашни питки. Въпреки сходното си име обичаите и традициите на Архангелова Задушница и последващия Архангеловден се различават.

 

Какво се прави на Архангелова Задушница? Това е ден, в който отдаваме почит и си спомняме за мъртви близки и обичани хора. В тяхна чест се готвят любимите им храни, сварява се обредно жито, меси се хляб. След сутрешната църковна литургия се ходи на гробищата, където се прекажда, прелива с вино и вода и се оставят блюда на гроба, с които душата на починалия да заговее преди предстоящите пости.

 

Общи трапези на Архангелова Задушница. След посещението на гроба на починалия близък хората се събират да почетат паметта на онези, които не са вече между живите. Тази година, с оглед на епидемичната обстановка общите маси в някои гробищни паркове няма да бъдат разпъвани, съобщават от Светия Синод. Това не пречи на членовете от едно домакинство да прихапнат заедно, свели глави пред паметта на покойниците. Първата глътка вино се сипва на земята, първата храна се оставя до полятото вино, за да се присъединят и починалите към обяда. На него трябва да има осем различни ястия, все обичани приживе от покойниците. На близки, съседи, познати и непознати се дават подавки – предварително приготвени порции с любимите храни на покойника. Споменава се неговото име при подаването с молитва Бог да прости.

 

На Архангеловден (8-ми ноември) се чества празникът на седемте най-близки до Бог Ангели – архангелите. С богата трапеза и молитви хората се обръщат към тях, търсейки закрила и опека. В християнството се вярва, че ако архангелите обърнат гръб някому, и Бог не може да му помогне. Домакините готвят агнешка курбан чорба, пилешка супа, десерти с тиква, ябълки и круши. Месо трябва да има и в основното ястие, защото Архангеловден е сред последните празници преди Коледния пост (тази година започва на 15-и ноември). Меси се обреден хляб, наричан Рангелова пита, който не бива да е пищен. Върху домашната погача се позволява само украса от кръст.

 

Обредно разчупване на Рангеловия хляб. На празничната трапеза на Архангеловден виното се сипва в паници, а не в чаши. Извършва се ритуал наместо прикаждане. Мъжът в къщата чупи питката, а жената бърка в паницата си с вино и пръска първо хляба, после гостите а накрая и ъглите на дома. Мъжът подава къшей хляб на всеки от гостите си, като отправя индивидуална молитва. Гостът поема хляба с две ръце и сведена глава.

 

На Архангеловден имен ден празнуват Ангел, Ангела, Алина, Ангелина, Ангелинка, Анжело, Анжела, Архангел, Гавраил, Гаврил, Мила, Милко, Милка, Милан, Милен, Милена, Миленка, Михаил, Михаел, Михаела, Михаила, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена, Рада, Ради, Радивой, Радина, Радка, Радко, Радул, Радмила, Радослав, Радослава, Ростислав, Ростислава, Радостин, Радостина, Райко, Райна, Райчо, Рангел, Рая, Раян, Руси и Серафим. Екипът на kulinarno.bg честити на именниците с пожелания за здраве, семейно щастие, благоденствие и архангелска закрила.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

На Хрангелово одуше подаваме месо и жито за починалите

На Архангелова задушница се сбогуваме с душите на починалите близки с обща трапеза, хляб, жито, месо и любимите им гозби.   виж още »

На Черешова Задушница и Петдесятница изпращаме душите на починалите

С молитви за спасение на душата се разделяме с починалите близки преди дългия им път към Небесното царство. С ритуали и подавки измолваме опрощение и виж още »

На Архангеловден молим милостиня с вино и хляб

В деня на съборното единство на архангелите се молим за тяхната закрила.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта