Регистрация

Помело – здраве и тънка талия в един плод

01 Feb 2014   /   nina123   /   Видяна: 4517
Помело – здраве и тънка талия в един плод

Помелото не съдържа мазнини и захари, но за сметка на това е богато на витамини и минерали.

Помело – един от онези модерни плодове, които в последните години активно превземат българския пазар на свежи дарове от природата щом падне снега и щандовете се отърват от прясното родно производство. Наредено между портокали, мандарини, лимони и грейпфрути помелото не изпъква с особени разлики, но под дебелата кора на едрото ароматно топче се крие апетитна сърцевина с мек, захарен леко сух вкус, който увлича да си хапнем още и още.

Помелото, каквото се е появило през 4-то хилядолетие пр. Хр., няма нищо общо с вкусовите качества на плода, какъвто го познаваме днес. Оригиналното помело е с изцяло жълта кора, когато узрее, а в зелено състояние напомня цвета на тъмна свежа морава. Колкото до вкуса му – било е доста по-сочно, едновеменно горчиво и кисело и не се е нареждало сред ядливите плодове. Едва в средата на 19 век е кръстосано и култивирано, за да се превърне в сладката жълто-зеленикавата топка, която познаваме. Оттогава се нарича още меден грейпфрут заради приликата с по-яркия си и по-малък роднина.

На българския пазар помелото се появява за първи път през 2006 година, а популярността му нараства с всяка изминала година. Ако искате да си купите достатъчно зрял и сладък плод, ориентирайте се по кората. Тя може да е леко мека, но не така, че пръстът ви да хлътва в нея. Цветът му трябва да е жълт с леки, но ненатрапчиви акценти на зелено. Повечето легални вносители опаковат отделно всеки плод и поставят стикер, гарантиращ произхода му, така че е нормално да си го намерите в собствена обвивка от прозрачно фолио. Цената му е между 3 и 4 лв. за килограм, а един плод излиза около 600-800 грама.

Когато го занесете у дома си, можете да го съхранявате в хладилник до 3 месеца, ако не е нарушена обвивката му. Помелото е издръжлив плод. Когато го разрежете, ще установите, че кората му е доста дебела. Тя е 30% от теглото на целия плод, така че е нормално да достига до дебелина от 0,5 до 1 см. Сърцевината е жълта, и е обвита в ципа, подобна на тази на грейпфрута, която трябва да се отстрани преди консумация. Месестата част е доста сходна с тази на повечето цитруси, но вкусът е доста по-сладък. За сметка на това липсва голямото количество сок, което се съдържа в портокалите, мандарините, лимоните и грейпфрутите.

Освен наслада, помелото ще дари на тялото ви и букет от полезни вещества – витамини А, В, С, както и важни минерали. Препоръчва се за ядене от асматици. Основната  му лечебна функция, заради които и се отглежда с медицинска цел е нормализиране на кръвното налягане. Доказано понижава високото кръвно, а сока от помело се препоръчва на хора, страдащи от хипертония или като превенция от инфаркт.

Диетичните свойства на плода също не могат да останат на заден план. Помелото не съдържа мазнини и захари, а в 100 грама от него има само 38 Ккал. То е в основата на много диети, защото има свойството да убива апетита и да прочиства от тялото наслагвания на мазнини и мастни депа, както и активизира горенето на калории от организма.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Папаята – вкусен, полезен и опасен

С папая се вае плосък стомах, заздравява се имунитета, понижава се кръвната захар, но плодът създава предпоставки за аборт и алергични реакции.   виж още »

Защо е добре да си хапваме ананас

Ананасът прочиства, дизенфекцира, повишава имунитета и подмладява. виж още »

Колко калории съдържат цитрусовите плодове

Вижте калорийната стойност на портокала, банана, мандарините, кивите, грейпфрута, помелото и всички други плодове, които включва зимната ви диета. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта