Регистрация

Пет плода, които трябва да хапвате точно сега

02 Jan 2019   /   nina123   /   Видяна: 1142
Пет плода, които трябва да хапвате точно сега

Началото на януари още предлага свежи дарове на природата, които са в сезон.

 

Не се отдавайте на следпразничното мислене, че януари е месец на „свинско и винско“ и не може да се изяде нищо полезно в сезон. Не е така. Центърът за изследване на човешкото здраве в САЩ констатира, че 50% от натрупаното за годината тегло се качва именно през декември, затова следващият месец трябва бързичко да се свали с полезна храна и физическа активност. Затова подходете с такт към проблема и отидете на пазар за тези плодове:

 

1. Ябълки. Все още има домашни ябълки от къснозреещи сортове, които не са се съсухрили. Потърсете си именно такива, за да се заредите с полезни витамини и минерали. Неслучайно съществува поговорката „Ябълка на ден пази доктора далеч от мен“. Плодът на раздора е именно нужната доза свеж имунитет във вирусния период.

 

2. Райска ябълка. Няма как да се отрече, че именно декември и януари са месеците на тези сладки подобия на развалени домати. Ще трябва да проявите търпение няколко дни докато плодът омекне, но пък сладостта му си заслужава чакането.

 

3. Мушмули. Тези полезни малки топчета изчезват от родния пазар през последните години, но ако проявите постоянство в търсенето, неминуемо ще се радвате на успех. Както и при райската ябълка, ще трябва да изчакате плодчето да омекне. А после започва голямото белене. Но пък ето полезен начин да замените вредните хрупки пред екрана.

 

4. Дюля. Този много полезен, но и малко недолюбван плод вече е в сезон. Малцина се осмеляват да го хапват в суров вариант, но пък е достатъчно вкусен и след изпичане с поръска от канела, ванилия и мед. Опитайте го вместо тестен или шоколадов десерт.

 

5. Тиква. От супа, през основно, та до десерт – този плод е идеален за готвене по време на диета. Купете си една тиква и след това си сгответе каквото душа ви иска.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Някои зеленчуци са по-полезни след готвене

Термичната обработка на някои зеленчуци ги прави по-възприемчиви от тялото и увеличава полезността им.   виж още »

Диета за януари и февруари с витамин С

Хапвайте кисело мляко, цитруси и кореноплодни и ще бъдете здрави и красиви. виж още »

Как да спестим излишните разходи за храна през януари

Няколко трика в супермаркета, които ще спасят оскъдния домашен бюджет  от фалит. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта