Регистрация

Петте най-вредни хранителни режима на света

29 Nov 2013   /   nina123   /   Видяна: 4064
Петте най-вредни хранителни режима на света

Има диети, които трайно могат да навредят на здравето – вижте кои са те според Британската диетична асоциация, която съветва да спрем да се вглеждаме в телата на звездите и да се замислим за собственото си здраве.

На принципа „всяка диета започва от понеделник“ има по-висш вариант – всяко крайно решение да се отслабне на всяка цена започва с началото на новата година. Тогава човек е психически потготвен да затвори стара врата в живота си, да направи положителна крачка напред, да свърши онова, което през изминалите 12 месеца не е успял. Към спирането на цигарите и други вредни навици, самообещанията за по-зрял подход към дадено начинание често се присламчва и упоритото решение – „тази година вече ще изваям на всяка цена фигурата, която винаги искам да имам“. А после просто се избира красива звезда от телевизионния екран или модния подиум и услията да се постигне нейната визия се превръщат в маниакален стремеж.

С това заричане обаче мнозина вярващи в упорството, постоянството и силата на волята си прибягват към нещадящи здравето хранителни режими и диети, които въпреки ефикасността си за сваляне на килограми, могат да навредят необратимо на организма за цял живот. Затова Британската диетична организация състави списък с пете най-опасни за тялото диети, които никога не бива да спазваме.

На първо място е АЛКОРЕКСИЯТА – диета, при която организма получва калории единствено чрез алкохол. Това е препочитан режим от множество манекенки по света, които не консумират храни, а набяват минималното количество от нужните си калории за да оцелеят от алкохол. Режимът е изключително опасен, защото тялото не получава никакви полезни вещества – нито витамини, нито минерали, нито аминокиселини. За сметка на това пък алкохолът изсмуква и последните останали защитни сили в него, уврежда черния дроб, а на по-следващ етап се уврежда и костната система, зъбите, кожата, метаболизма, стомаха и имунитета. Човекът се превръща в чуплива и нездрава марионетка на желанието си да отслабне и се поддава дори и на минимални атаки на болестотворни микроби, без никаква възможност да се защити. А освен това често тази диета води и до пристрастяване към алкохола.

Друг опасен хранителен режим е теорията на БРЕТАРИАНСКАТА диета. При нея се приема, че човек няма нужда от храна – може да оцелее единствено с помощта на водата и слънчевите лъчи. На пръв поглед звучи налудничево, но звезди като Мадона и Мишел Пфайфър са теглили последствията от опититте си да отслабнат до крайност, вярвайки в успешността на метода. И тук тялото остава безпомощно както да се поддържа в здрава форма, така и да се предпазва от болести. Крайният изход от това начинане е анорексия, а в света има и смъртни случаи на поддръжници на режима.

БИОТАЙПИНГЪТ се нарежда на трето място – това е диета, създадена на базата на хранителни добавки с хормони, които потискат натрупването на мазнини в отделни части от тялото. Тя е основана на приемането на химически медикаменти за сметка на разнообразното хранене. Често при нея стават грешки, защото общата хормонална картина в организма тотално се разваля и вместо търсеното отслабване крайният резултат може да е психически разтройства, здравословни проблеми и необратимо свръхнадебеляване.

На четвърто място по опасни последствия британските експерти нареждат БЕЗГЛУТЕНОВАТА ДИЕТА ЗА ХОРА, КОИТО НЯМАТ НЕПОНОСИМОСТ КЪМ ГЛУТЕН. В техния случай тялото се лишава от полезна съставка в името на идеята, че не трябва да се яде нищо на оризова и брашнена основа. Първоначално килограми се свалят от липсата на хляб, бисквити и пшенични продукти, но в последствие настъпва изчерпването на витамини и минерали от тялото и то започва да се саморазрушава.

На последно място по вреност в топ 5 е един от най-известните в световен мащаб хранителни режими – ДИЕТАТА НА ДЮКАН. Тя е предпочитан метод за смъкване на килограми от редица холивудски знаменитости, а преди години Дженифър Лопес лично я обяви за най-ефективния режим на хранене при отслабване. Проблем при нея е, че не се приемат почти никакви въглехидрати, а начинанието трае до живот.Така хората, подложили се на поредното мъчение в името на суетата постепенно губят енергичността си, мозъкът и нервната им система придобиват тромавост, а метаболизма се видоизменя до такава степен, че ходенето до тоалетна се превръща в лукс. 

 

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

5-те най-използвани хранителни продукта

Хората живеят на хляб, месо и салати, подправени със сол и захар. виж още »

10 ястия, с които да се представим пред света

Класация на най-традиционните за българската кухня гозби. виж още »

Кейти Пери и Кели Осбърн отслабват с гъби

Нова гъбена диета сваля обиколките на талията и ханша, но не топи бюста. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта