Регистрация

От днес започват Петровите пости

15 Jun 2020   /   nina123   /   Видяна: 1757
От днес започват Петровите пости

В името на Апостолите и Светото Евангелие християните се лишават от животинска храна и не консумират блажно без молитва.

 

Днес 14.06.2020 г. е началото на Петровите пости в християнството. Датата е различна всяка година. Този апостолски пост започва една седмица след Петдесятница, а краят му е на 29-и юни (винаги), когато честваме паметта на първоапостолите Петър и Павел. Възможно е в някои години да няма Петров пост заради прекалено късно честване на Великден, което не оставя две седмици време между Петдесятница и Петровден.

 

Защо се спазва Петровият пост? Според Светото предание на Петдесятница 12-те апостоли приели даровете на Светия Дух и се посветили в познанието на Евангелието. След това се подложили на пост и молитва, за да се пречистят и да могат с помирени сърца и души да тръгнат по света, проповядвайки Светото Евангелие. Това е първият пост след Великденските пости, едни от най-дългите в Християнството.

 

Как се спазват Петрови пости? Това е строг пост, който освен че не позволява консумацията на месо, спира хапването още на на риба, морски дарове и алкохол. Всякаква храна с животински произход се счита за нечестива. Неговата продължителност е между 7 и 18 дни – зависи от датата на честваното Възкресение по-рано през годината. Разрешено е да се яде блажна храна (пържено), но само след ходене на църква същия ден и отправяне на молитви или акт на изповед.

 

Какво се яде по време на Петрови пости? Прието е в тази част на годината да се набляга на пресни плодови храни и сезонни плодове – череши, праскови, кайсии, ябълки – ранозрейки. В българската традиция майките на починали дечица вярват, че чедата им са златни ангели, които жужат около златно ябълково дърво, пазено от Св. Петър. Затова майките трябва да носят ябълки (но не и да ги ядат) петровки в домовете на близки и познати хора. Според поверието при всяка подадена ябълка Св. Петър разрешава на детето да си откъсне ябълка от златото дърво.

 

Кога завършва Петровият пост? Краят на Петровия пост е на Петровден (29-и юни), когато по традиция на трапезата има голяма купа с ябълки петровки, съдове с още сезонни плодове и сладкиши с тях, домашна манджа с кокошка или пиле, както и червено вино. Хората зарязват земеделска работа и се събират на големи компании за веселия празник.

ПОДОБНИ СТАТИИ

На Св. Св. Петър и Павел с ябълка за починалите деца

Празнуваме Петровден с ябълки и ябълкови сладкиши, а заради Св. Павел не се работи.   виж още »

Скромна вечеря и сбъднати молитви в деня на Св. Св. Захари и Елисавета

В деня на Свети Захари и Света Елисавета Господ сбъдва молитвите на вярващите.   виж още »

Пита и вино в Деня на Християнското семейство

На 21-и ноември се чества Денят на Християнското семейство – Въведение Богородично или покръстването на Дева Мария.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта