Регистрация

Опасно ли е да се пие чешмяна вода?

05 Sep 2019   /   nina123   /   Видяна: 2618
Опасно ли е да се пие чешмяна вода?

Варенето на вода с цел пречистване не прави чешмяната вода по-полезна.

 

Може ли да се пие чешмяна вода? Този въпрос си задават мнозина след като голямата туба от 11 литра минерална или изворна вода достига цена от близо 4 лева. Това количество в топлите дни е достатъчно за 2-3 дни в едно 4-членно семейство. Ето как разходът за питейна вода се превръща в основно перо на семейния бюджет, отделен за хранене.

 

Какво съдържа чешмяната вода? Тя се явява като алтернатива на поскъпващата питейна вода. В нея има три вида основни примеси, на които да се обърне внимание. Това са живи организми, химически елементи и химически съединения (най-вече соли). Живите организми са вируси и бактерии. Сред химическите елементи най-известен е хлорът, който се използва за дизенфекция на водата. Той създава познатия бял цвят при наливане. Хубаво е винаги да се изчаква неговото напускане на водата преди пиене. Освен хлор има още олово, стронции и цинк, а в миналото изкуствено се е добавял и флуор в някои европейски страни. Солите, които трябва да се споменат, са магнезиеви и калциеви. Тях ще познаете по варовитите отлагания на съдове, в които кипвате водата.

 

Опасно ли е пиенето на чешмяна вода? Ако не прекалявате с количествата и изчаквате чинно да се дехлорира след наливане, ще се предпазите от някои рискове. Вирусите и бактериите във водата могат да причинят стомашни смущения, болки и дискомфорт в коремната област. Хлорирането обаче пази от тяхното размножаване. Хлорът пък дразни кожата и лигавиците. Ако водата, която пиете не се е почистила от него, може да усетите лютене в гърлото или очите, краткотрайна болка в корема. Ако обаче често пиете хлорирана вода, елементът се наслагва в тялото и може да отключи злокачествени образувания. Оловото, стронцият и цинкът могат да образуват съединения, които също да провокират появата на рак. Солите пък се превръщат в по-големи твърди частици и водят до образуването на камъни в бъбреците.

 

Пречистване на водата чрез преваряване. Това е метод, който се използва от векове, но действа ли при чешмяната вода? Ако тя ще се дава на бебета и кърмачета, е добре да бъде преварена, независимо дали е налята от чешмата или от друг извор. Високата температура гарантира избиването на микроорганизмите в течността. Но при чешмяната вода повишаването на градусите се превръща в катализатор за ускоряването на химични реакции. Така се получават нови канцерогенни съединения, още по-унищожителни за тялото. Солите не се разпадат от топлината – просто част от водата извира при кипенето и концентрацията на соли става по-голяма. Така с литър преварена вода ще изпием повече вредни вещества, отколкото с литър непреварена чешмяна вода.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Пие ли се вода по време на хранене?

Колко вода се пие с храната и защо не бива да се приемат различни от водата напитки по време на ядене?   виж още »

Вашингтон поуст: Пет проблема, които се лекуват с вода

Водата може да облекчи мускулите, да прогони синозита, да пребори главоболието и артрита и да гарантира добрия сън. виж още »

Петър Дънов: Как да се прочистим чрез вода

Само с две процедури седмично за 10 мин. ще изчистите мисълта и тялото и ще успокоите нервната система, твърди Учителят. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта