Регистрация

Няколко принципа на хранене при диабет тип 2

12 Nov 2014   /   nina123   /   Видяна: 4385
Няколко принципа на хранене при диабет тип 2

Диабетиците могат да консумират сладкиши и алкохол в умерени количества, а канелата и киселото мляко са техни помощници в опита да се хранят като всеки друг.

Хората с диагноза „диабет тип 2“ трябва да се хранят също както би трябвало да се хранят и тези, над чиито живот не тегне болестта. Техният режим може да е като този на здравите хора, заявява в предаването Преди обед по bТВ диетологът и хранителен експерт Галина Вутова. Като лектор по хранене и диабет, тя посвещава живота си на търсене на най-правилните видове продукти и начините им на приемане така, че ястието да може да се окаже лечител и помощник на диабетика. В ефир компетентният експерт дава незаменими съвети, които ще споделим с вас.

Такова, каквото е храненето на хората с диабет, такова трябва да бъде и това на здравите хора, които искат да имат начин на живот, предпазващ ги от развитието и провокирането на болестта. Ако диабетът беше държава, щеше да е третата по население в света, казва диетолога и подчертава още веднъж мението си, че с тази гиагноза и правилни навици човек може да живее без особени лишения и страхове.

Хората с диабет МОГАТ да консумират сладкиши, категорична е Галина Вутова, която в компанията на шеф Юрий Велев представя един набързо направен десерт с блат от овесени ядки. А докато сладкишът се приготвя, научаваме още, че първопричината за появата на диабет тип 2 е не недостигът, а свръхпроизводството на инсулин. Това е хормонът, който стимулира апетит и влечението към въглехидратни храни. Той забавя и дори блокира разграждането на мазнините и стимулира натрупването им в областта на ханша и талията. Ето защо хората, които развиват диабет от 2-ри тип са предразположени към пълнеене. Те отслабват много трудно и често не могат да устоят на желанието да хапват въглехидратни храни.

Овесените ядки са една от препоръчителните храни за диабетици, защото съдържат едновременно разтворими и неразтворими фибри. Затова и в сладкиша за диабетици като основа на блат се използват именно те, като предварително се накисват в кисело мляко. То от своя страна провокира разтварянето на водоразтворимите съставки, за да могат те да бъдат усвоени по-лесно. Така се образува хранителен гел, който засмуква част от захарите и мазнините в организма, помагайки на диабетика да превъзмогне въздействието на болестта. ЗАТОВА РАЗТВОРЕНИТЕ ОВЕСЕНИ ЯДКИ В КИСЕЛО МЛЯКО СА ЕДНА ПОДХОДЯЩА И ЗДРАВОСЛОВНА ХРАНА ЗА СТРАДАЩИТЕ ОТ ДИАБЕТ.

Подготовката на продуктите преди хранене има пряко отношение за начина, по който усвояваме храната. Колкото по-дребно режем, стържем или пюрираме даден продукт, толкова по-бързо се усвоява той от организма. От хигиенична гледна точка мнозина предпочитат да обелят плодовете и зеленчуците, което не е фатално и не ги прави безполезни, но все пак от тях се премахва голяма част целулоза и пектин, които се съдържат в кората.

Парадоксално е, но киселата и сладката ябълка имат еднакво количество захари в състава си. Мнозина си мислят, че като ядат по-кисели плодове, приемат по-малко захари. Това не е така – в случая с ябълките например разликата е в количеството плодова киселина, отговорна за вкуса. Често в сладкиши с ябълка и тиква слагаме и канела. Това не е случайно – тя има отношение в процеса на усвояване на захарите. Тя се използва като средство за лечение и намаляване на ефекта от втори тип диабет въху хората.

Диетологът се спира и на темата с модерните диети и по-точно онези от тях, които са на въглехидратен принцип. В много модерни хранителни режими се препоръчват плодове, фрешове, мед – все храни с много захари, които провокират развитието на диабет. Дпри и при здрави хора те могат да имат фатално действие, ако човекът е предразположен към диабет.

Диабет и алкохол – съвместимо ли е? Алкохолът не бива да се изключва от здравословното гранене – заявява Галина Вутова. Според нея единственото, което трябва да съблюдаваме са количествата. Допустимите норми, в които алкохолните напитки не вредят и дори напротив – полезни са – са до 30-50 мл за твърдото гориво, до 200 мл за вината и до 500-600 мл за бирата.

Изварата е друга храна, която трябва да влиза в менюто на диабетика, особено в обезсолен вариант. Тя съдържа веществото метионин, което чисти омазняването и замърсяването на черния дроб, което се получава след една определена възраст и е особено често срещано при диабетиците. 

Вижте и нашите предложения за:

Храни за диабетици

Здравословни и природосъобразни рецепти

ПОДОБНИ СТАТИИ

Пет навика за превенция от диабет тип 2

Ако сте в рисковата група, променете начина си на живот преди да е станало твърде късно.   виж още »

Сънливост след ядене и желание за сладкиш – може да е диабет

Признаци за преддиабетно състояние – не бива да се изпада в паника, но се появява нужда от изследване.   виж още »

Хапнете балансирано в Световния ден на диабета

Намаляването на животинските мазнини, тежките въглехидрати и газираните напитки предпазва от диабет тип 2.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта