Регистрация

Нова заплаха за реколтата: Китайска калинка-алигатор

29 Jan 2014   /   nina123   /   Видяна: 3867
Нова заплаха за реколтата: Китайска калинка-алигатор

24-точкова калинка от Далечния Изток на шега или не стряска земеделския министър.

Докъде стигнахме – в период на политическа криза и купища държавни неуредици, че днес – 29 януари 2014 г. в Народното събрание на заседание на Комисията по земеделието и храните се обсъждаше нов вредител, който според депутатът от БСП Методи Теохаров представлява надигаща се опасност за българските земеделски култури. Става въпрос за 24-точковата китайска калинка-алигатор, която е открита по родните земи и застрашава предимно реколтата от плодове.

Петнистият главен герой на заседанието, с който земеделският министър проф. Димитър Греков обеща да се запознае, представлява лаком вредител, изхранващ се със сочни плодове. Любими компоненти в менюто му са ябълки, круши, сливи и грозде. Проблем е и слюнката й, която съдържа алкалоидни съединения, и попаднала в грозде, ферментиращо за вино, може да развали вкуса му и да го направи негодно за консумация.

Освен това калинката-алигатор обича да си хапва някои насекоми, които благоприятстват опрашването и е особен враг на българския си роднина – седемточковата калинка, която не е вредител.

Пред депутатите Теохаров заяви, че за проблема с петнистия пришалец не се говори, но от няколко години той уютно се настанява в България, паразитирайки върху земеделските добиви и тенденцията все по-често да създава проблеми е на лице. И това бедствие не важи само за страната, а за цяла Европа, където калинката-алигатор вече нанася трайни вреди на реколтата.

Дали една калинка трябва да се включи в дневния ред с приоритетите на земеделското министерство, оставяме експертите да решат, но сериозността с която подхождат към въпроса е колкото плашеща, толкова и комична. А ако някой от вас срещне опасния вредител, нека ни пише, защото все още нямаме информация дали калинката-алигатор владее бойни изкуства, агресивна ли е и може ли да навреди пряко на хората, след като вече има заявена опасност, че е способна да унищожи храната ни.

ПОДОБНИ СТАТИИ

ДДТ още не е изчистен от храните ни

Опасен пестицид от миналото трови и до днес месо и рестителни продукти и разболява хората. виж още »

Европа твърди, че аспартамът е безвреден

От Европейския орган за регулация на храните публично обявиха скандален подсладител за безопасен. виж още »

Българи създадоха бял фъстък Орфей – мощен афродизиак

Учени от Садово селектираха нов вид фъстъци – бели, едри, нискокалорични, здравословни и даряващи потентност. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта