Регистрация

На Св. Трифон – с вино, но без ножици

31 Jan 2022   /   nina123   /   Видяна: 1382
На Св. Трифон – с вино, но без ножици

На Трифоновден оставете работата и разходките и седнете на пищна трапеза с любимите хора!

 

На 1 февруари православната църква чества паметта на Св. Трифон – лечител и мъченик, посечен заради християнската вярва при управлението на император Деций Траян през 248 година. Още в юношество Трифон се запознава с лечебните свойства на билките и тревите и започва да ги прилага за изцерение на болежки и страдания при деца, болни и възрастни. Прочува се с уменията си и дори спасява невръстната императорска дъщеря от смърт със своите илачи. Заради отказа си да се отрече от Християнството е измъчван и убит.

На какво е покровител Св. Трифон? Вярва се, че той идва в сънищата на билкари и лечители, за да им даде съвети за нерешими проблеми с изцерението на тежко болни. В Българския фолклор той се счита за покровител на лозята. Щом дойде неговият ден, природата се обръща към топлото време. 1,2 и 3-ти февруари се наричат Трифунци. Това е моментът, в който вълците раждат своите рожби, а хората са подчинени на природните стихии и са напълно зависими от тях. Затова се спазват редица обреди.

Какво не се прави на Трифоновден? Природата е най-силна през Трифунците, затова не се извеждат стада и добитък, не се излиза на открито извън населеното място и не се правят разходки. Противно на традициите за зарязване на лозе, не се пипат остри предмети, защото се вярва, че човек ще се нарани и билките на Трифон ще трябва да му помагат да заздравее раната. Ето защо жените не шият и бродират, не режат с ножици, а мъжете не цепят дърва. За сметка на това всички празнуват заедно.

Как се празнува на Св. Трифон? От него е тръгнала и традицията за честване на Трифон Зарезан, но все още двата празника се различават както по име, така и по фолклорни обичаи. В деня на Св. Трифон не се ходи с ножица на лозето, ами се пие вино сред много пищни мезета, празнична погача и домашно наготвена храна. Канят се гости, ходи се на гости, а хората трябва да са заедно, за да не се стовари природата върху тях. Сред традиционните храни са свинските пържоли, баниците с месо, наденицата, последните останали туршии от зимнината. На трапезата трябва да има още бучка сирене, празнична питка, ябълки и разбира се – пълни кани с вино. Вдига се тост за здраве, берекет, хармония и разбирателство в дома и за натежали лози от гроздове.

На Трифоновден специален повод за празник имат Трифон, Трифона, Трифонка, Трифун, Трифул, Тричко, Тричка, Фуне, Рачо, Рача. Екипът на kulinarno.bg честити на именяците с пожелания за здраве, успехи в работата и семейно щастие!

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

На Трифоновден жените готвят, а мъжете ходят на лозе

Трифон Зарезан пази лозето и радва българина с весели обичаи.   виж още »

Как празнуват Трифон Зарезан във винарското село Брестовица

С много вино и мезета,  хоро, жива музика и добро настроение пловдивчани отбелязаха празника на лозарите и винарите. виж още »

На Трифоновден зарязваме лозето за берекет

На Трифон Зарезан се меси питка, пече се кокошка и се полива с вино за здраве и плодородие. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта