Регистрация

На Св. Анна – хвърлено жито и живо прасе вкъщи

08 Dec 2020   /   nina123   /   Видяна: 1291
На Св. Анна – хвърлено жито и живо прасе вкъщи

На Зачатие на Света Анна ритуали пазят нивите, добитъка, мъжете, бременните и късмета.

 

На 9-ти декември християните по света почитат Зачатие на Св. Анна. Вярва се, че на този ден (22-и декември по стар стил) е зачената Дева Мария след божествен сън, сполетял Анна и Йоаким. Тогава бъдещата майка дава обет, че ще посвети детето си на Бога. Затова Мария е покръстена още на 3-годишна възраст. Заради дългото очакване на рожба Анна е обявена за покровителка на бременните и бездетните жени и на младите майки.

 

Вечерта преди Зачатие на Света Анна. Според традициите в нощта преди празника жито или друг зърно се посява в съд с вода до печката на дома. Добавя се клонка от ябълково или крушово дърво. Ако във времето до Коледа зърното покълне, идната година ще е благодатна и плодородна. Очаква се да проплаче бебе в дома.

 

Какво се готви на Св. Анна? Тъй като празникът е по време на религиозни пости, се сервират постни варива и печива. На трапезата задължително трябва да има жито или царевица. Преди да бъдат сложени в гозбата, част от тях се хвърля вън от къщата, за да стоят болестите далеч от дома. Някои хора го хвърлят и по покрива, за да удържи дома на предстоящите зимни стихии. Други прибират зърно в джоба си на този ден, за да ги пази, ако се наложи да излязат извън къщата. Вярва се, че всички зли прокоби се сбъдват на Св. Анна. Хората могат да бъдат полазени от уроки и черни магии.

 

Полазване на Св. Анна. Празникът е считан за един от онези дни, в които може да се гадае по влизащото в дома. Първият външен на семейството човек е показателен за хората, които ще срещат домакините през идната година. Хубаво е прасе да влезе в къщата – то рие с муцуна напред и символизира просперитет, успех и печалба на пари. Кокошката пък – обратно. Нейните крака ришкат назад, затова не трябва да се допускат пернати да преминават прага.

 

Злините витаят на Зачатие на Св. Анна. Още рано сутринта жените са мажели вимето на всяко млекодайно животно със смес от олио и катран, за да не го пожелаят разхождащите се по Земята на този ден самодиви. Мъжете не бива да излизат, защото красивите и опасни демони жени ще ги отвлекат. Особено след залез. Вярва се, че тогава Луната се превръща в шарена крава, а самодивите я доят. Жените пък не бива да работят и най-вече да плетат или шият. Ако докоснат вълна – агнетата ще окуцеят; ако хванат плетиво – добитъкът ще осакатее. Отдадат ли се на разхитително готвене и чистене, нивите няма да родят.

 

На Зачаие на Св. Анна имен ден празнуват Ана, Анна, Анина, Анка, Янка и Янко. Екипът на kulinarno.bg честити на именниците с пожелание за просперитет, здраве и семейно щастие!

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

На Игнажден с кадена вечеря и постна питка без украса

На Игнажден вещаем по времето и гостите какви бъднини ни очакват през идната година.   виж още »

С вино и питка християнското семейство чества Въведение Богородично

В Деня на християнското семейство най-близките оставят трапезата неразтребена, за да благослови Дева Мария дома и хората в него.   виж още »

Честваме Св. Марина със стебла от тикви и краставици

В деня на Света Марина не се домакинства, а хората носят храна и вино на големи общи софри.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта