Регистрация

На пророк Даниел жените да замесят погача

16 Dec 2020   /   nina123   /   Видяна: 1387
На пророк Даниел жените да замесят погача

С къшей домашна питка, подаден на близък или непознат, настоящи и бъдещи майки получават благословия за лесно раждане и здрави рожби.

 

На 17-и декември християните по света честват паметта на пророк Данаил. Живял през V век Пр. Хр. във Вавилон, той вярвал в Бог, ала бил пленен от войските на Навуходоносор II и превърнат в негов поданик. Част от задълженията му били да се кланя на езическите божества и да дава съвети на високопоставени държавни мъже. Прочул се с острия си ум и доброто си ораторство, Данаил спечелил доверието в двореца докато един ден бил повикан на личен разговор с царя.

 

Навуходоносор II помолил довереника си да му разтълкува съня от изминала нощ, ала още щом чул сюжета, Данаил разбрал, че Бог вещае крах на Вавилонците, ако не приемат праведната вяра. Дълго време не посмял да каже тълкуванието си, бил подложен на мъчения и накрая разказал на царя за съдбовния знак на съня. Тогава бил жестоко наказан, ала висша сила все запазвала живота му. Виждайки как с опование във вярата Данаил оцелява всеки път, цар Навуходоносор II се убедил във всевишността на Божията сила.

 

В деня на пророк Данаил бъдещи и настоящи майки месят погачи. Въпреки че 17-и декември съвпада с Рождествените пости, простено е домашният обреден хляб да не бъде постен. Когато се раздава обаче, трябва да се подчертае, че съдържа животински продукти като мая, мляко или яйца, за да прецени всеки дали да вземе къшей и да даде благословията си. Ако се спазва изцяло традицията на Страия и Новия завет, се прави постна содена питка.

 

Защо се раздава хляб на Данаиловден? Вярва се, че Бог ще чуе благословията на всеки, който получи комат от погачата на жена. А жените месят за здравето на децата си, за техния просперитет и късмет. Онези, които още не са се сдобили с рожба, но очакват скорошно зачеване. Бременните пък черпят за лесно и безпроблемно раждане.

 

Имен ден на пророк Данаил. Името означава „Бог е моят съдия“ или „Бог съди“. На този ден имен ден имат Данаил, Даниел, Даниела, Дана, Дани, Данко. Екипът на kulinarno.bg честити на празнуващите с пожелания да бъдат съдени честно за деянията си и да не понасят чуждите неправди на свой гръб.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Честваме Св. Св. Константин и Елена с голям курбан

Нестинарки с иконата на светците танцуват върху жаравата, останала от огъня за готвене на курбана.   виж още »

Скромна вечеря и сбъднати молитви в деня на Св. Св. Захари и Елисавета

В деня на Свети Захари и Света Елисавета Господ сбъдва молитвите на вярващите.   виж още »

Честваме Св. Марина със стебла от тикви и краставици

В деня на Света Марина не се домакинства, а хората носят храна и вино на големи общи софри.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта