Регистрация

На Архангеловден молим милостиня с вино и хляб

07 Nov 2019   /   nina123   /   Видяна: 1615
На Архангеловден молим милостиня с вино и хляб

В деня на съборното единство на архангелите се молим за тяхната закрила.

 

На осми ноември Православната църква чества Архангеловден. Почитат се седемте най-близки до Бог ангели, наричани архангели. Всеки от тях има отредена мисия в защитата на хората, затова се отправят молитви за тяхната милостиня, закрила и напътствия. Вярва се, че ако ангел-пазител изостави опеката си над сгрешил човек и не му прости, то и Господ не може да помогне на низвергнатия. Затова в България се извършват редица ритуали за измолване на благоразположението на архангелите.

 

Обреден хляб на Архангеловден. За празника на Съборното единство на ангелските чинове се меси Рангелов хляб. Това е семпла погача, в някои части на страната задължително постна, която се украсява единствено с кръст, който да разчертае обредното разчупване. Домакините, които замесват питката, трябва да използват рецептата си за хляб за погребения, помени и панахиди. На места той се нарича още Рангелово блюдо.

 

На трапезата на Архангеловден. На празника се правят големи семейни или приятелски сбирки, като по традиция се гостува на възрастни членове на рода или групата. Задължително е да има курбан чорба като се готви с агнешко или овнешко прясно заклано месо. Отделно за основно се пекат мръвки от животното. Виното присъства като символ на на връзката на човека с Бог. То се сипва в земни паници и не се пие от чаши или бутилки.

 

Ритуал за милостиня на Архангеловден. Преди да е започнало храненето присъстващите на празничната трапеза се събират около масата. Мъжът в къщата разчупва питката, а жената я пръска с намокрени с вино пръсти от паницата си. След като опръска хляба, домакинята преминава на гостите и ъглите от къщата. Вярва се, че този ритуал е заместител на каденето на Архангеловден. Парчетата от погачата се подават и се вземат с две ръце, а през това време домакините редят молитви за човека, на който дават насъщен. По традиция мъжът изрича думите: „Свети Архангеле, Свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач да се роди мъж до тавана!“, а жената довършва молитвата: „Свети Архангеле, Свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач да се роди жито до пояс! Сега с що можахме, а догодина с що искаме! Сега с паница, догодина с бакъра!“.

 

Ябълка и китка на Архангеловден. Сред най-атрактивните символи на празника е ябълката. В някои части на страната тя се заменя от букет есенни цветя, като и двете представляват основно послание в легенда. Архангел Михаил – един от най-доверените на Бог първенствуващи ангели е закрилник на умиращите. Той отива при човек, когато се разделя със земния си път. Ако душата е живяла праведно, архангелът ѝ подава ябълка (китка), която представлява официалната покана в небесните сараи. Ако Михаил дойде с празни ръце, то пъкъл очаква духа. Затова и се смята, че някои хора умират с усмивка на уста – радват се, че виждат ябълка или цветя.

 

На Архангеловден се почитат първоангелите: Гавриил, Задкиил, Камаил, Михаил, Рафаил, Разиил и Цафкиил. Имен ден на Архангеловден имат: Ангел, Ангела, Алина, Ангелина, Ангелинка, Анжело, Анжела, Архангел, Гавраил, Гаврил, Мила, Милко, Милка, Милан, Милен, Милена, Миленка, Михаил, Михаел, Михаела, Михаила, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена, Рада, Ради, Радивой, Радина, Радка, Радко, Радул, Радмила, Радослав, Радослава, Ростислав, Ростислава, Радостин, Радостина, Райко, Райна, Райчо, Рангел, Рая, Раян, Руси и Серафим.

 

Екипът на kulinarno.bg честити празника на всички именници, а на българи и християни пожелава да се радват на архангелска защита, опека и благоразположение.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

С печени плодове и чаша вода почитаме Архангел Гавраил

В чест на божествения благовестител семейството се събира на скромна вечеря с постни сладкиши.   виж още »

Почитаме Задушница и Архангеловден с месни ястия и семпли хлябове

На Архангелова задушница за последен път в годината се ходи ритуално и масово на гробища. На Архангеловден молим най-близките до Бога ангели да пазят виж още »

На Архангелова Задушница подаваме хляб, вино, ябълки и месо

В последната за годината Задушница се спретват общи трапези в гробищния парк с любими на покойника храни.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта