Регистрация

Най-качественото уиски за 2014 година

08 Apr 2014   /   nina123   /   Видяна: 3747
Най-качественото уиски за 2014 година

Малцови високоалкохолни питиета премериха „сили“, за да влязат в най-престижната световна класация.

Едва ли можем да вникнем в бита на Северозападните Европейски острови, без да обърнем особено внимание на уиски традицията в тези култури. Още келтите в Шотландия и Ирландия боготворели „водата на живота“ (така се превежда името на напитката), а техните последователи и до днес откриват всякакви технологии, с които да подобрят познатия вкус, вдъхвайки му силата да въздейства още по-очарователно върху човешките сетива.

Ежегодна класация на международно жури от уиски експерти издирва всяка година най-добрите напитки, произведени в света, за да информира широката общественост и любителите на малцовия еликсир коя бутилка наистина си заслужава цената и вниманието и никой не би съжалявал, ако се представи с нея на важно събитие. Победителите за 2014 година вече са обявени, затова вижте дали един от тях не е и сред вашите фаворити.

За най-добро малцово уиски в света приз получи Sullivans cove French oak cast. Разбирачите го обявяват за тежко питие, което влиза меко и нежно, оставяйки комбинацията от сила и висока ароматност да гали езика и небцето и ласкаво да прогаря гърлото. Производител на висококачествената напитка не е някоя Северноевропейска островна страна, а семейна изба в Тасмания. Журито единодушно твърди, че е пленено от смесицата на мирис на лагерен огън с ванилови парфюмени нюанси.

Високоалкохолното Balcones brimstone resurrection взе наградата за най-добро американско уиски. То е силно питие за силни мъже, както го представят създателите му. И има защо да разполага с тази слава. Вкусът му е изчистен и остър, неопитен пияч ще се просълзи само от глътка и ще се замае лесно, защото в чашата си би имал течност със зашеметителния алкохолен градус от 64,5%.

Неговия сънародник – Colonel Taylor sigle bourbon barrel  е първенец сред американските бърбъни, съобщава Вашнгтон поуст. Тази напитка е особено мека и съчетава нежността на сладкарски подправки с аромата на тютюн. Бърбънът, кръстен на създателя си, се представя като перфектния избор за компания към една качествена кубинска пура. Питието се слави и с голяма любов сред нежния пол.

Най-добро ръжено уиски на 2014 година е Thomas H Handy Sazerac. Вкусът му пленява с невероятен букет от разбита сметана, смесена с дъха на захарен памук. Нежно и силно, то подмамва със сладост, но високото му съдържание на алкохол не би простило прекаляване с тази напитка. Предвид обаче цената от над 250 долара за бутилка, едва ли светът е пълен от хора, които биха прибегнали към него с идеята да злоупотребят.

За най-добър аромат печели дъхът на Sons of liberty pumpkin spice. Представете си го – силно изчистено уиски, но след като отпиете глътка от него, в устата ви се появява усещането за познатия от детството кейк, който се прави с яйчено тесто, канела, рендосана тиква, карамел, ядки и капки уиски, изпарили се при печене, за да оставят само благоуханието на питието. Шегаджии споменават, че 50 мл от огнената течност е страхотна „гарнитура“ към следобедната закуска от бабино печиво.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Топ 3 на бирите за 2014-а година

Кои са най-добрите на вкус и най-скъпите бири за лято 2014. виж още »

Свинско с уиски в жив вариант и сготвено

Прасета, които приживе се захранват с ферментирала ръж, стават на пържоли с аромат на алкохол. виж още »

Най-добрите ресторанти в света за 2014 година

Списание Elite Traveler избра за трета поредна година Alinea в Чикаго за най-съвършения ресторант на планетата. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта