Регистрация

Митове за алкохола, на които робуваме

03 May 2018   /   nina123   /   Видяна: 2400
Митове за алкохола, на които робуваме

Алкохолът НЕ убива мозъчни клетки, НЕ води до дехидратация и НЕ хваща по-силно при смесване или на гладно.

 

За радост или съжаление алкохолът е част от ежедневието или поне от седмичния график на над половината от човечеството днес. Неминуемо това е вреден за мнозина навик, който застрашава здравето и понякога пречи на ежедневието, но често пъти на консумацията му се приписва по-голямо значение, отколкото релано има. Списание „Обекти“ реши да развенчае някои от най-закоравелите митове за алкохола и поне отчасти да изчисти вината на пиячката, с която се слави. Ето някои от най-грешните вярвания за алкохола и неговото действие.

 

Вярно ли е, че махмурлукът води до дехтидратация? Ще се изненадате, но това е лъжа. След препиване в тялото остават същите количества на вода и соли. Тогава се питаме: „Защо сме жадни при махмурлук?“. Отговорът е, че под въздействието на алкохола водата напуска клетките и се задържа в междуклетъчното пространство. Тя отново е в тялото, но не там, където е мястото й. Затова се опитваме да си я набавим, пиейки още вода. А през това време между клетките течността набъбва. Ето защо след препиване често отчитаме оттоци на крайниците. Това е вода. И ще остане там докато тялото се изчисти от алкохола и клетката обратно си всмукне загубената хидратация. А през това време е писано на прекалилия с напитките да чувства ставите си като водомери.

 

Колкото повече отлежава едно вино, толкова по-добро става то. Тази сентенция тотално разбива от смях познавачите. Всеки сорт вино и всяка напитка си има индивидуален срок на годност. Ако продължавате да я пазите в бутилката, няма да се превърне в по-качествена напитка. Има сортове, които само след година от бутилирането си могат да се превърнат в кисела подправка за салати. Но това не ги прави по-малко добри. Просто трябва да ги пиете на момента.

 

Може ли да се сгреем с алкохол? Не – можем само да изпитаме лъжливо чувство на стопляне, докато релано замръзваме. А това никак не е добре за тялото. След консумация на спиртни напитки кръвта от органите се издърпва към кожата. Там са рецепторите за топлина, затова я усещаме. Но през цялото време сърце, мозък и вътрешни системи страдат от недостиг на кръв – съответно и на топлина. В студените дни тази идея не е добра.

 

Смесването на различни питиета напива повече. Това е друга лъжа, с която махмурлийте се оправдават. Количеството алкохол е онова, което напива. А при смесването човек не може да следи адекватно колко точно е погълнал. Затова приравнява чаша бира на чаша вино или водка, а те не са с еднакво алкохолно съдържание. Всичко зависи от количеството, а не от видовете и смесването на напитките.

 

Предпазва ли алкохолът от радиация? Разбира се, че не. И ако това е вашето оправдание, за да се напиете, по-добре си измислете нещо по-остроумно. Няма как с пиячка да се спасите от радиактивно облъчване. Можете само да се облъчите с неприятна доза, водеща до още по-неприятно главоболие.

 

Комбинацията от антибиотик и алкохол е много опасна. Да – опасна е, но само ако действието на антибиотика е изключително важно за вас. Нито черният дроб страда повече от това смешателство, нито клетките на мозъка измират. Единственото, което се случва е, че алкохолът намалява ефекта от лекарството. И ако наистина искате да оздравеете, по-добре се откажете от чашката в този деликатен момент.

 

Дебелее ли се от алкохол? Истината е, че от алкохол не се напълнява, стига да се приема на гладно. Но тогава пък бързо се замайваме. Твърдият алкохол е висококалоричен, но това са празни калории, които се изгарят по време на обработването му в организма. Истинският проблем е, че при комбинация на спиртни напитки с храна, тлото се фокусира върху изхвърлянето на алкохолните токсини от организма и забравя за работата си над разграждането на храната. И така, докато се прочиства, ние трупаме мазнини от ястията, които сме изпапкали.

 

Вярно ли е, че ако ядем много няма да се напием? Ами – не е вярно. Изпитото количество е константа, независимо на гладно или на сито. Просто наличето на храна в стомаха забавя разграждането на алкохола. Напитката ще ни хване еднакво силно, но на пълно коремче ефектът от „улавянето“ ще е по-бавен, ала и изтрезняването ще се забави.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Комбинирайте твърдия алкохол с вода и лед

Сладките газирани напитки за разредител водят до по-тежък махмурлук и главоболие.   виж още »

Дебелее ли се от алкохол?

Ако правилно съчетаете пиенето и мезетата, любимата чашка може да има и вталяващ ефект.   виж още »

Естонците са европейски шампиони по наливане с твърд алкохол

Любовта към чашката, емблематична за балканските народи, се оказа просто мит на фона на други държави от ЕС.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта