Регистрация

Минимално поскъпване на стоките от първа необходимост

01 Nov 2018   /   nina123   /   Видяна: 488
Минимално поскъпване на стоките от първа необходимост

Масовите храни за българина ще поскъпнат най-малко.

 

Праг на поскъпването на основни храни за българите гласуваха депутатите от групата на ВМРО, с цел да защитят потребителите от драстично увеличение на цените на храни от първа необходимост. Идеята е, че тези продукти не са лукс, а въпрос на оцеляване, затова достъпността им трябва да е гарантирана за всички. С оглед на повишаването на производствените разходи, цената на повечето стоки вече скочи и продължава да се вдига, но някои от тях не би трябвало да поскъпнат с повече от 5 стотинки.

 

Хлябът, киселото и прясното мляко, сиренето и кашкавалът, пилешкото и свинското месо, яйцата, брашното и олиото ще поскъпнат символично. Тази регулация в цените ще бъде въведен обаче само за продуктите българско производство. Всеки човек трябва да може да си позволи закупуването им и минималните доходи, предвидени за догодина трябва да са достатъчни да гарантират разполагането на българина с достатъчни количества от тези храни.

 

Големите вериги няма да загубят от прага в цените. Според експертно проучване, продуктите, които влизат в графа „първа необходимост“ формират само 1% от общите стоки в хранителната верига. Затова и продажбата им без регистриране на завишена печалба няма да натежи на търговците. Въпреки че законът е насочен в полза на потребителя, ще се изчислят нужните приходи, които трябва да отчетат и производителите. Така се очаква да спадне недоволството на всички страни.

 

Все пак надценка ще има. Но предвид повишаването на заплати и пенсии, тя ще е минимална и гарантирана от закона за най-основните български храни. Очаква се в следващите месеци да бъде точно определено колко най-много може да поскъпне всяка от гореизброените стоки, като за хляба вече е определен сигурен максимален праг от 5 стотинки.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Цени на най-купуваните риби за Никулден

Средната цена на шарана за килограм покрай Никулден скача на 6,50 лв. виж още »

Цени и асортимент на щанда за сушени плодове и ядки

Сушените плодове са между 4 и 9 лв. за килограм, за кило качествени ядки си пригответе двайсетачка. виж още »

Проучване на kulinarno.bg за цените и качеството на плодовете и зеленчуците на пазара в началото на юли

Вносните плодове и зеленчуци са по-скъпи, изглеждат по-добре, съхраняват се по-дълго, но не бият по вкусови качества родното производство. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта