Регистрация

Малка Четиредесетница – от днес започват Коледните пости

15 Nov 2013   /   nina123   /   Видяна: 2994
Малка Четиредесетница – от днес започват Коледните пости

По време на 40-дневните пости преди Рождество се разрешава консумацията на риба и морски дарове в дните без сряда и петък.

От днес, 15 ноември – денят след почитането паметта на Апостол Филип християнският свят започва едни от най-големите си религиозни пости (другите най-продължителни пости са преди Възкресение Христово, но за разлика от Коледните – пролетната консумация на растителни продукти е по-строга). В следващите 40 дни вярващите се подготвят за посрещането на материализираното Божие слово в лицето на сина на Създателя – Исус Христос.

Коледният пост не е изцяло строг, поради голямата си продължителност, по време на която тялото би се изтощило от еднообразната храна. Също така в северното земно полукълбо, където живее по-голяма част от човечеството,  зимните месеци в миналото не са позволявали консумацията на свежи плодове и зеленчуци, тъй като природата се потготвя за „зимен сън“ и не е така щедра в даряването на блага. Християнството забранява консумацията на меса, но към тях в следващите дни не спадат рибните продукти и морските дарове. С изключение на дните сряда и петък, които религията приема за постни целогодишно, както и първата седмица (15-22 ноември) и дните от 20 до 24 декември, животински продукти е допустимо да се консумират умерено.

В деня на Свети Николай – 6 декември – Никулден – рибата и виното на трапезата са задължителни за християните. Освен това една от най-големите религии на нашата планета освобождава праведните си поддръжници от пости, ако имат здравословни проблеми, изискващи определен вид диета. Същото важи и за бременните жени и децата – групи, които имат нужда от разнообразна храна.

Коледният пост приключва на 24 декември – Бъдни вечер – когато трапезата задължително е изцяло на растителна основа, а в различните страни обичаите изискват семейството да се сплоти около множество ястия на растителна основа, традиционни за определената географска ширина. За България такива са пълнените чушки с боб, тиквеник, печените дюли, ябълки и круши, локумът, боб с ориз, печени картофи с чесън и копър.

В следващите 40 дни праведните християни трябва да се лишат освен от месата и от млечни продукти и яйца, както и екстракти от тях като яйчен прах и сухо мляко на животинска основа. Диетолози са на мнение, че постите не са във вреда за здравия възрастен организъм. Напретив, те му помагат да се пречисти преди студените месеци, когато консумацията на мръвки драстично зачестява за сметка на растителните храни. Освен това чрез постите се заздравява имунната система, смятат експерти, които са на мнение, че чрез растителните храни тялото се зарежда с множество жизненоважни витамини и минерали, които повишават защитните сили на организма и го подготвят за борба с настъпващите студове и зимните болести.

Дори и хората, които не са религиозни, могат да намерят в постите здравословна причина за спазването им. Затова се препоръчва, след консултация с медицинско лице или хранителен експерт, всеки да се замисли дали режимът, диктуван от религията не е най-правилния начин за подход към потбора на менюто за себе си и близките.

 

Ако сте решили да постите, предлагаме ви и богат набор от разнообразни рецепти за храни на растителна основа. Вижте рецептите за Веганска кухня!

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

15-и ноември – днес християните започват Коледен пост

В някои от дните праведните християни могат да се насладят на чаша вино и морски дарове, ала в сряда и петък е добре да залагат на суровите храни и во виж още »

На Архангеловден молим милостиня с вино и хляб

В деня на съборното единство на архангелите се молим за тяхната закрила.   виж още »

6-ти август – честваме Преображение с грозде и риба

На Преображение Господне небето се отваря, а морето се обръща.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта