Регистрация

Мазното месо е полезно и от мръвки не се дебелее.

22 Mar 2018   /   nina123   /   Видяна: 3409
Мазното месо е полезно и от мръвки не се дебелее.

Митове за месото, които са пълна лъжа и карат хората да се лишават от полезни за тялото вещества.

 

Да си вегетарианец или веган вече е мода, на която пристават все повече хора по света. Едни не ядат месо, защото било вредно, други пък съжаляват страдащите животни във ферми и кланници, а трети, както се твърди във вица – искат да са модерни, но да са хомосексуалисти не им стиска. Науката пък – прелюбвана и отричана най-общо смята, че има хора, които наистина не трябва да ядат месо, но само ако го заместят много разумно с растителни източници на протеин. А това е трудна задача. Все пак една стабилна част от човечеството (предимно децата и подрастващите) трябва да си хапват мръвки, защто те им гарантират правилно развитие на опорно-двигателната, мускулната система и някои вътрешни органи. Може и растителните протеини да имат своите качества, но месният протеин е доста по-добър вариант от хранителните добавки и „зобовете“ в апетеките и магазините за фитнесманиаци.

 

Хората, които са отказали месото защото искат да са модерни, по-слаби или по-красиви, са в тотална грешка, че ще постигнат целите си чрез вегетарианство. Този факт и още много митове за месото като храна събра за вас един вегетарианец от kulinarno.bg. Защото срещу доказаната абсолютна истина не бива да се застава с отживели митове, безпочвени вярвания и твърдения, в които няма и „хапка“ истина.

 

Вярно ли е, че от месо се дебелее? Ще се изненадате, но това е заблуда. Вярно е, че 1 грам мазнини съдържа 9 калории, докато 1 грам въглехидрати и същото количество белтъчини носят само 4 калории. Но ако сте на диета за отслабване, не мислете повърхностно. С пържола от 200 грама ще се наядете стабилно, а с 200 г картофи или ориз само ще освирепеете повече. Когато сте достигнали задължителното ниво на ситост, за да не бъдете изнервени или да се чувствате като светомъченик в името на красивата фигура, вие ще сте погълнали еднакво количество калории. Освен това в тлъста свинска пържола от 200 г има около 40 г мазнини и приблизително 160 г свръхполезни белтъчини. А кмбинацията между тях – идваща от един и същи източник (червеното свинско месо) е диетична.

 

Правилната гарнитура към мръвката ни помага да отслабнем, ядейки месо. Това е ключов фактор в диетата. Ако комбинирате тлъста пържола с листни зеленчуци, деликатно овкусени с няколко капки лимонов сок и щипка сол, не би трябвало да качите и грам. Тук идва правилото на разделното хранене – кчава се не от мазнините или въглехидратите, а от неправилните комбинации между тях. Месо с картофи, ориз, моркови, домати, сирена, сосове и като цяло почти всичко различно от краставица и пресни зелени листа, се лепи в обиколките. Ако обаче го свраите или запечете на умерен огън с билки и подправки, а след това сервирате с нежни свежи листенца, то е ключът към отслабването.

 

Мит е, че мазните меса развалят кожата. Точно обратното – те я изглаждат и придават сияйна външност заради полезните мастни киселини, които се съдържат в свинската мас, агнешката лой и онази изкусителна жълта мазнинка между кожата и бялото месо на домашните кокошки. Замислете се колко вегани с гладка и опъната кожа сте видели. Те обикновено са съсухрени и нямат тен на здрав и привлекателен човек. Полезните мастни киселини и колагенът се съдържат предимно в животинската плът и морските дарове. Много по-малко в семената на растенията, ядките и някои плодове.

 

Не е вярно, че месото се натрупва в тялото под формата на мазнини, предимно разпределени в коремния пояс, паласките и бедрата. Ако се хапват с правилната гарнитура, мазнините и протеините от него се разпределят като градивни единици за мускулната тъкан и дермата. Съчетани със спорт месните храни се разграждат идеално, защото полезните вещества остават в тялото, а вредните се изхвърлят чрез потта. Месо+тренировка=добре оформена мускулатура. Запомнете тази формула.

 

Колко пъти в седмицата трябва да се яде месо? Този въпрос е спорен и теоретици на различни хранителни вярвания имат отделни мнения. Вссичко зависи от състоянието на организма и най-вече от възрастта. Децата трябва да имат между три и пет месни хранения за седмица. Юношите около 3, възрастните до 35-40-годищна възраст могат да се задоволяват и само с 1-2. След това всичко е строго индивидуално, но е доказано, че с възрастта месото от полезна храна се превръща в товар за организма.

 

Може ли да се яде месо всеки ден? Тук експертите отговарят с ДА, ако се чувствате добре и това е дългогодишен навик. Повече от вредните храни тялото мрази само резките стресиращи промени. Ако в последните години сте свикнали да ядете месо всеки ден, можете да го намалите като количество или да разредите консумацията му през ден. След това почакайте отговора на тялото си. Ако сте привикнали към рядка консумация на месо, не се насилвайте, само ако нямате специални лекарски препоръки. Когато месните храни започнат да ви тежат, спрете ги. Може а започнете да се чувствате идеално и никога повече да не ви потрябват – ето така се става искрен вегетарианец.

ПОДОБНИ СТАТИИ

СЗО: До 10% наситени мазнини в менюто за ден

Сърдечно-съдовите заболявания, следствие от прекомерна консумация на мазнини, са топ убийци сред незаразните болести.   виж още »

600 г месо седмично – не повече

В немските обществени хранителни заведения въвеждат постен ден. виж още »

Умереното вегетарианство – ключ към дълголетието

Доказаха, че който си хапва месце по веднъж в месеца, живее по-дълго. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта