Регистрация

Любопитни факти за артишока

11 Jul 2017   /   nina123   /   Видяна: 3052
Любопитни факти за артишока

Мерилин Монро е обявена за първата артишок кралица, а на жените е било забранено да консумират зеленчука поради силните му сексуално стимулиращи свойства.

Артишокът днес е хранителен продукт, който се използва в модерната кухня като част от гарнитурата, в състава на зеленчуково ризото и паста или за ордьоври, увит в колбаси или паниран. Той изисква кратка термична обработка, а хрупкавата му текстура и ненатрапчивия вкус го правят предпочитана добавка към редица солени блюда. Оказва се, че малките зелени пръчици имат дълга история и са познати на човечетвото от Древността. Каналът ayhaninfire събира любопитни и малко известни факти за артишока, с които ще ви запознаем днес.

Артишокът е вид многогодишно цъфтящо растение, принадлежащо към групата на бодилите. Ако го отглеждате в домашни условия, главичката му ще се превърне в красиво цвете. Растението произхожда от Средиземноморието и Северна Африка, но първоначално се консумира в кухнята на Близкия Изток. В Древна Гърция е използвано като билка за лечение и повишаване на либидото. Първото писмено сведение за отглеждане на артишок е датирано от 40-70-а година след Христа.

1. В Древен Рим е било забранено на бедните хора да консумират артишок. Считало се е, че само влиятелните римляни и людете със синя кръв могат да се насладят на вкусовите му качества и вълшебното му въздействие върху организма. Известно е, че са прилагани смъртни наказания на хора от простолюдието, дръзнали да опитат артишок.

2. През XV-и век холандците запознават европееца с артишока и го установяват като хранителна култура за отглеждане. През XIX-и век растението навлиза и в американската кухня.

3. Семена артишок са открити по време на разкопките на Монс Клаудиан в Египет. Находката е датирана приблизително от 100-ата година Пр. Хр.

4. Най-големите производители на артишок днес са Испания, Франция и Италия.

5. През 1947-а година Мерилин Монро била коронована за артишокска кралица на Кастровил.

6. Основният вкус на италианския ликьор е артишок.

7. Артишокът е считан и до днес за мощен афродизиак. По тази причина до 1700 година почти навсякъде по света е било забранено на жените да го консумират. Днес такава забрана може да бъде срещната в някои мюсюлмански страни.

Ето и какво можете да си сготвите с артишок:

Печен артишок с лимонов сос и чеснов дъх.

Артишок с пармезан.

Артишок с извара и рикота.

Спагети с артишок и пилешко месо.

Печени картофи с артишок

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Скаморца – сирене във формата на круша

Чудите се какво е скаморца? Вижте най-важната информация за италианския кашкавал от краве мляко. виж още »

Легендата за синьото сирене и рокфорския овчар

Как според преданието се е появил един от най-известните видове синьо сирене и как се прави Рокфор днес. виж още »

Аспержите – вълшебни пръчици за потентност

Нискокалоричният зеленчук извлича отровите от тялото, благоприятства работата на сърцето и намалява риска от рак. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта