Регистрация

Лицето от 24kitchen Рудолф Ван Веен готви на българска земя

22 May 2014   /   nina123   /   Видяна: 8247
Лицето от 24kitchen Рудолф Ван Веен готви на българска земя

Как се прави многопластов шарен трифъл и ордьовър със сьомга виждаме от Рудолф Ван Веен.

На 21 май  в Гранд Хотел София родни журналисти имаха шанса да се докоснат до кулинарната магия на прочутия холандски майстор-готвач Рудолф Ван Веен. Светлокосият майстор на сладко и солено е в България като част от готварското си турне, където запознава на живо феновете си с лични техники на готвене, както и мотивите за професията си.

рудолф ван веен на пресконференция в българияРудолф Ван Веен сподели, че с всяка изминала година се наблюдава порочната тенденция домакините да прекарват все по-малко и по-малко време в кухнята, като за родната му Холандия на жената в семейството се падат по 7 минути на ден приготвяне на ястия за семейството. Затова и неговият стремеж е чрез показване на различни десерти, основни и печива да мотивира модерната жена да се върне към една от най-изконните дейности, а именно готвенето. Роденият през 1967 година Ван Веен споделя, че стремежът вече не е дамите да се занимават с пипкави рецепти, а напротив, днес те се нуждаят от идеята за нещо бързо, полезно и вкусно, така че хем да напълнят гърлата в домакинството, хем да са убедени, че са подарили нещо здравословно на семейството, а и да успеят да се впишат в тези седем минути.

С носталгия холандският кулинар си спомни за майка си – жена, която е била домакиня и с гордост е признавала, че посвещава ежедневието си на грижи за семейството. Тя винаги е ценяла храненето на всички заедно, радването на хората с вкуса на домашните ястия и е пазела богат набор от рецепти, с които да може да радва и сплотява. Ван Веен обясни, че в ученическото му минало никога не се е прибирал у дома на празна трапеза, не е сядал на масата без блага приказка и нещо вкусно и домашно приготвено.

рудолф ван веен и йоли в една кухняОт подиума зад готварския плот в Гранд Хотел София, в компанията на българското лице в 24kitchen Йоланта Делибозова – Йоли, холандският топкулинар отправи призив към всяка жена по света, апелирайки да дари любимите си хора с храна, направена от нейните пръсти, с ястия, в които е вложила своето творчество и любов, своята гама от чувства, изразена чрез вкусове. Защото едва ли има по-ценно блюдо, от специално приготвеното за даден човек. То носи топлина и е символ на обич и загриженост.

шеф готвачи на кулинарна презентация от 24китчънНа следващия етап от кулинарното представление към Рудолф ван Веен се присъедини и шеф Георги Иванов – майстор-готвач в кухнята на Гранд Хотел София. Двамата мъже в "съавторство" показаха как се прави красив ордьовър от рулца сьомга със зеленчуци. Първо изтъняваме месото на лентички и го пълним с микс от пресни зеленчуци като лук, връхчета аспержи, магданоз. След това завиваме рулцето, което се захваща с помощта на клечка за зъби. Следва приготвянето на два специални соса.

Първият е маринатата за самите рулца. Нея правим като загреем в тиган захар, оцет, бяло вино, сол и пипер. Усеща се специфичен аромат на карамел с оцетни изпарения. Докато е още топла течността, заливаме с нея рулцата.

Тук дойде моментът Рудолф Ван Веен да разкрие една от снимачните си тайни. Той обясни, че когато се готви от екрана, всичко се прави за зрителя. Затова с особено старание става така, че никога не се виждат дъната на тенджери, тави и каквато и да е посуда. Те винаги са обгорели и непривлекателни и ще подействат отрицателно на гледката за цялата хармония, в която се приготвя ястието. И наистина – никой от гостите на събитието не се сети да е виждал дъно на тиган, когато от него се е изсипвал даден продукт или смес при други. Но да – първо трябва да се посочи, за да бъде осъзнат факта.

Вторият сос бе винегрет , подобен на майонеза, но без олио. За да не става един така здравословен ордьовър неприродосъобразен за консумация, тежката мазнина бе заменена с растителен бульон. Само два черпака от него бяха достатъчни да залеят двата яйчени жълтъка, прибавиха се малко пресни билки, джинджифил, оцет, сол и черен пипер и всичко се разби заедно в пасатора. Сосът придоби зеленикаво-бял цвят, подобен на майонеза с магданоз.

Последва оформянето на порциите. Тънки широки ленти от краставица обвиха китки от маруля и аспержи в кокетно букетче. Гостите станаха свидетели на уникална красота – направата на стълбичка от парчета ябълка. В чиниите полегнаха по две рулца от рибната идилия и за финал всичко бе полято с яйчения дресинг. Клечките за зъби сякаш сами излязоха от месото и в платото остана само вкусна красота.

ордьовър със сьомга и зеленчуци по рецепта на рудолф ван веен

филе от сьомга с плънка от аспержи

десерт със сметана и бисквитиДойде ред и на голямата изненада – приготвянето на огромния Rock star Triffle, който предизвика силно възхищение и бурни овации, още преди да бъде съвсем финализиран, а в краен вариант се превърна в един незабравим шедьовър за окото на всички. Дъното на близо половинметрова сладкарска чаша бе покрито с три пръста разбита бяла сметана. Последва кекс, начупен на парченца, който полегна върху меката бяла прегръдка. През прозрачните стени на съда започнаха да се оформят пластовете на прочутия трифъл, който Рудолф Ван Веен е представял във всички посетени в рамките на кулинарното си турне страни.

редене на трифъл на пластове в голяма купаКексът от своя страна бе залят с желирано сладко от малини, разбито с пудра захар и малко сметана до получаването на червена консистенция. Тук се показа и трикът с украсата на десерти с ягоди. Нужно е да се разполови по височина плода, след което да се подреди само около стените на прозрачната купа със сърцевината навън. Така ягодите радват със свежата си усмивка окото на всеки лакомник и приканват да бъдат опитани. Но за днешния десерт това бе едва началото.

Червения пласт бе покрит от разбит яйчен крем от белтъци и жълтъци със захар, а върху него се изля и заравни сладко от кайсии с парченца плодове. Последва редът от натрошени обикновени чаени бисквити, които пък се завиха от покривало от шоколадов мус. Той бе приготвен от смесването на разтопен шоколад с още разбита сладкарска сметана. Рудолф Ван Веен предупреди, че процесът на бъркането трябва да е бърз, защото в противен случай шоколадът ще се втвърди и сместа няма да се хомогенизира.

карамелизиране на захаркак се правят близалкиПриготвянето на десерта вече се приближаваше към финала, но и бе далеч от крайната цел. Последва пласт от разтопен шоколад, който бе покрит с разбита сметана с червени плодове. Така огромната купа се напълни докрай.  Холандският майстор обясни, че никога не ползва боя за храна, а залага на естествени продукти. Докато разказваше за този си принцип, разтопи захар на слаб огън с няколко капки екстракт от цвекло, които бързо боядисаха сладкия сос в червеникаво-розово. След това, без да обръща тигана с дъното към камерите, Рудолф Ван Веен изля съдържанието му върху алуминиево фолио, описвайки вълнообразни фигурки с карамела. После забоде в тяхната основа по една дървена пръчка и остави настрани да се охлади.

Дойде ред и на по-големите плодове. В декорацията на купата се впрегнаха резен ананас и парче диня. Последва украса от червени дребни плодчета, после захарните близалки, които вече се бяха втвърдили върху фолиото, а накрая – просто още капки разстопен шоколад за допълнение към апетитната и без това визия. Така пред погледите на гостите се издигна грандиозен десерт, който всеки желаещ имаше честта да опита.

трифъл в много голяма купа ала ван веен

украса на сладкиш с плодове

трифъл с много плодове и сметана

На 22 май, 2014 г. Рудолф Ван Веен ще направи безплатно показно на любимите си рецепти, като в тях ще присъства и гореописания трифъл. Всеки желаещ да види на живо как работи в кухнята холандският майстор-готвач, може да заповяда в Paradise center в София от 18:00 часа и  да се наслади на умения и техника, да научи нови трикове в кухнята и да се позабавлява и посвети в тайните на кулинарията. 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Коледа с Рудолф Ван Веен

От 23 декември холандският кулинар ще ни посвещава от малкия екран в тайните на празничната трапеза. виж още »

Рудолф Ван Веен разточва кори за баница в софийски мол

Рудолф Ван Веен показа две рецепти за сладкиши пред българските си фенове. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта