Регистрация

Рудолф Ван Веен разточва кори за баница в софийски мол

23 May 2014   /   nina123   /   Видяна: 5494
Рудолф Ван Веен разточва кори за баница в софийски мол

Рудолф Ван Веен показа две рецепти за сладкиши пред българските си фенове.

Не е тайна, че легендата от 24kitchen Рудолф Ван Веен бе и на българска земя в рамките на балканското си кулинарно турне, което премина през Хърватия, Словения и Сърбия. Целта на холандския майстор-сладкар е да накара съвременната домакиня и модерната жена да се обърнат към семейните ценности чрез готварството, сподели звездата още при срещата си с журналисти на 21 май в Гранд Хотел София. Там той се запозна с вкуса на автентичното българско кисело мляко, приготви рибен ордьовър и колоритния си десерт – Звезден трифъл. (Още за изявите на Рудолф Ван Веен в Гранд Хотел София – четете ТУК).

фенове на рудолф ван веен чакат за среща с него в столичен молНа 22 май от 18:00 Рудолф Ван Веен се изправи и пред феновете си, които се оказаха доста повече от очакваното. В столичния мол Paradise center всяко място, от което можеше да се види сцената, бе заето още половин час преди официалното откриване на готварското шоу на живо. Малки и големи, стари и млади се тълпяха от партера до последния етаж, за да се насладят на сръчността на умелия готвач. Повече от 2000 души успяха да сбъднат мечтата си и да видят на живо виртуозните движения на Ван Веен.

Кулинарната забава откриха водещите – българското участие в 24kitchen Йоланта Делибозова – Йоли и чаровният музикант и артист Део, който бе направил косата си досущ като тази на Рудолф. Хора от публиката дори се пошегуваха, че холандската звезда доста наподобява „наш Део“. Аплодисментите при появата на истински Ван Веен обаче създадоха такова страхотно ехо, че и малкото хора, в огромния мол, които не се бяха стълпили около терасите и пред сцената, се запътиха да видят какво се случва.

рудолф ван вен с йоли и део

Първата презентация се стори като магия на тълпата. След нескритото възхищение на Рудолф от числеността на събралите се зрители на живо, той запретна ръкави, за да покаже най-бързата торта, която е така лесна, че всеки може да направи с повод и без и така красива, че да изглежда като купена от луксозен магазин. За приготвянето й е нужно два пандишпанови блата за сладкиши, бита сладкарска сметана, ягоди и формичка за торта с отлепящи се метални стени.

Изрязват се 2 блата с диаметъра на основата и единия се поставя във формичката. Следва да се добави част от сметаната върху него. После идва тънкият момент за красота и изящество на сладкиша. Взимат се ягодите. Всяка от тях се разполовява през средата по дължина и се реди изправена с върха нагоре и разрязаната страна навън към формичката. Така те образуват венец от плодове, който е особено ефектен щом се махнат металните стени на съда. Самата вътрешност на десерта се пълни с още ягоди и сметана. Захлупва се с втория блат, донамазва се с останалата сметана и... е готово. Отгоре поръсваме с ядки и при наличие, се забождат няколко пръчици ванилия. Оставяте в хладилник за час-два да стегне и можете да честитите рождения ден на близък, като я поднесете. Така направи и Рудолф Ван Веен, който подари ягодовата торта на рожденичка от публиката.

торта на рудолф ван веен със сметана и ягоди

Втората част на кулинарното шоу предизвика истински фурор, когато на сцената се качи колоритната баба Йорданка, облечена в национална носия и започна да разточва кори за баница пред смаяните очи на холандският височаещ кулинар. (Вгледай се добре в снимката в началото на материала.) Все по-заинтересован ставаше погледът му пред тестото, което се държеше като живо в ръцете на опитната българка и не се късаше, въпреки че жената го изтъняваше до съвършенство. Тя сложи в първата кора традиционната плънка, зави я и я постави в средата на намазнена тава.

- Ха сега е твой ред, обърна се с бабина благост Йорданка към Рудолф и го подкани да меси с нея. Гледката предизвика смях у мнозина, защото водещият на предаване за печива се държеше като невръстно внуче до бабата.

- Хайде, хайде, пипай по-смело, момче – продължи тя, а смехът се усили от сладката картинка на българка и холандец, вплели ръце в замесването на обща баница. Рудолф Ван Веен призна, че ще му трябва още много тренинг, за да се справя със специфичното тесто така добре, както бабата, но обеща, че ще разучи родните техники за месене и ще покаже в някое свое предаване типични български баници – със сирене и с праз и сирене.

рудолф ван веен гледа българска баба как меси домашна баница

рудолф ван веен разточва тесто за домашна вита баница

звезден трифъл със сметана и плодове от рудолф ван веенСлед като опита български айрян и домашна точена баница, роденият през 1967 г. холандец показа и своя специалитет – Звезден трайфъл. Специално за него още преди пристигането си, Ван Веен бе поръчал на организаторите да му намерят огромна прозрачна купа за сладкиши със столче, така че да изглежда десертът неустоимо от всички страни. Тъй като вече сме описвали поетапното приготвяне на Rock star triffle от Ван Веен, няма да се спираме обстойно на разказа, но сме длъжни да кажем, че тук освен ягоди, бе добавено и киви, а сладкишът отново изглеждаше неустоимо.

За финал Рудолф Ван Веен влезе в тълпата, докосвайки се до своите почитатели. Редица късметлии получиха автограф от звездата, други просто го пипнаха за спомен, а трети си тръгнаха с подаръци и балони. Но всички получиха обещанието, че автентична и вкусна кухня като българската ще бъде популяризирана по света, а холандската кулинарна легенда Рудолф Ван Веен лично ще допринесе за благородното начинание. 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Коледа с Рудолф Ван Веен

От 23 декември холандският кулинар ще ни посвещава от малкия екран в тайните на празничната трапеза. виж още »

Лицето от 24kitchen Рудолф Ван Веен готви на българска земя

Как се прави многопластов шарен трифъл и ордьовър със сьомга виждаме от Рудолф Ван Веен. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта