Регистрация

Кулинарен майтап с имената на родни черноморски курорти

27 Jun 2019   /   nina123   /   Видяна: 1234
Кулинарен майтап с имената на родни черноморски курорти

От Надранкулак през ПивоВарна до Срезово – къде ще преяждаме и препиваме това лято?

 

За едни почивката е отдих, спокойствие и релакс, а за други – хранително-питеен маратон, който завършва с „мускулна треска“ на черния дроб. Не е тайна, че отслабваме от Великден, за да сме вталени на плажа, но още с пристигането крайморските капанчета развалят префинените форми, блазнейки с пържени картофки, бира, цаца и други душепагубни изкушения. Затова събрахме за вас някои от най-колоритните фолклорни названия на морските курорти, които показват склонността на почиващия да се отдаде на ядене и пиене и да нарече с чиста съвест това „лятна ваканция“.

 

Тръгваме от север и вървим на юг. Естествено първата спирка е Надранкулак. Курортът не е толкова питейна дестинация, но пък в хладилната чанта могат да се скрият чудеса, с които да се полеят слънчевите дни. Преминаваме през Крапиец и Каменицен бряг, за да намажем с Калиакра и да приключим подобаващо в Накълбена.

 

ПивоВарна е морската столица, но от нея бързо се стига до Чернодробец. За да няма Кара Надере е добре да се спре в Саламчия или СкорБяла. А след вкараните мезета е време за Шотпиловци. Ако се прекали с престоя там, се стига до Позор (Обзор), а любителите на дивата природа и нуди плажуването могат да минат и през Меракли (Иракли).

 

Слизаме още на юг, за да ударим една Бургаска сливова в едноименния пристанищен град и да се продължим в Смазопол. От него пеш се стига до Казаците, НаСмокини и Дюнери (Дюни). С малко каране по посока топлите страни – до Бириморско, Колитен, Цацарево и Алкохтопол. Последните две дестинации са Спиртоморец, наричан още Свинеморец и неминуемо след всичко това – Срезово.

 

Докато мнозинството предпочитат морето за лятната почивка, любителите планинари пък се отбиват в Баровец и Пампорково.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Забавни хранителни имена на български села – част 1

Села, кръстени на сливите за ракия и жители на Шишковци влизат в забавна класация за най-веселите наименувания на населени места в България. виж още »

Смях в кухнята: 10 показателя, че не можеш да готвиш

Случвало ли ти се е котката да избяга от стаята, щом надуши домашното ти печено пилешко? виж още »

Смях в кухнята – гафове по време на готвене

Не пробвайте колко е загрял бързоварът върху долната си устна, нито пък се хвърляйте да гасите възпламенено олио с чаша вода. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта