Регистрация

Забавни хранителни имена на български села – част 1

21 Mar 2014   /   nina123   /   Видяна: 4488
Забавни хранителни имена на български села – част 1

Села, кръстени на сливите за ракия и жители на Шишковци влизат в забавна класация за най-веселите наименувания на населени места в България.

Не е тайна – ако се разровите в указател с българските населени места, дори и само за да потърсите пощенски код или друг вид справка, ще ахнете колко нелепи имена на села се срещат в нашите граници. Шегите за Горно Уйно и Долно Уйно са отдавна изтъркани, но чували ли сте за видинското село Плешивец и населени места като Краводер, Злокучане и Баба Стана? Родната история, комбинирана с шегаджийски дух и доза недомислица е родила такива бисери, че да им се неначуди човек. Днес ние от kulinarno.bg ще ви запознаем със странните имена на български села, свързани с храна.

Започваме със село Тъпчилещово – облас Търговище. Няма сведения защо носи това име, но лещата не е сред основните култури, които се отглеждат там. Най-важната хранителна информация за мястото е, че на 28 август се празнува събор, на който можете да хапнете и да се запознаете с местните зевзеци.

Село Киселица – Кюстендилско не е кръстено на листния зеленчук, както мнозина биха предположили, а на поток, който минава от двете страни на главните махали. Разкопки свидетелстват, че е населявано от дълбока древност. Явно името Череша днес би му подхождало повече, но ни остава да се надяваме, че няма да попаднем на кисели хора, минавайки през населеното място.

Село Бобораци – Пернишко не е известно с местна рецепта за боб с раци, но впечатлява с нестандартното си име. Ако се заинтересовате обаче какво може да бъде намерено на територията с това име, то ще разберете, че в населеното място има извор, чиято вода се смята за лечебна.

В Кюстендилско попадаме и на село Шишковци. Оказва се, че то е родно място на бележития художник Владимир Димитров – Майстора и днес може да се похвали с музей на дома му и паметник на твореца. За съжаление обаче шишкави хора не са останали там, защото общото население е 555 души.

Близо до Шишковци е и село Пиперков Чифлик. Традиционно за района около Дупница в селото се помещават няколко автоморги и множество автосервизи. Пиперки си гледат само старите баби в домашните градини, а от чифлиците няма и следа. Може би са превърнати в гаражи.

В Монтанско се намират две села със сходни имена – Сливовик и Сливата. Да, в тях има сливови насаждения, които от години са безстопанствени и се използват предимно от мургави българи само в моментите на прибиране на реколтата. В тази част на България се пече люта ракия, която често се разрежда с вода заради високия си спиртен градус. Така че внимавайте, ако седмете на чашка с местните зевзеци.

Село Гъмзово – Видинско. Тук всички се сещаме за Гъмзата от Ку-ку бенд. Да, той наистина е от селото, но името на населеното място идва от сорта грозде, който се отглежда в околността. Единствено в Северозападна България и никъде другаде по света можете да видите насаждения от гъмза.

Село Реброво – Свогенско. Респект – знаете ли, че на селото е кръстен и нос в Антарктида? Дали местните жители обичат да си похапват ребърца или ребрата им се броят, можем само да подозираме, но предвид, че населеното място се намира само на 23 км. от София, всеки любопитен може да отиде и види. А красивата природа в околността ще ви омае.

Очаквайте следващата седмица продължение на веселата поредица. Ако се сещате за населено място, чието име искате да споделите с читателите и екипа на kulinarno.bg, ще се радваме да ни пишете на nina@netproekti.com.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Сладкото очарование на хора с имена на подправки

Бебета, кръстени на храна и билки радват и хвърлят в потрес с имената си.   виж още »

Кулинарен майтап с имената на родни черноморски курорти

От Надранкулак през ПивоВарна до Срезово – къде ще преяждаме и препиваме това лято?   виж още »

Български села с весели имена на храна – част 2

Вижте кой е кръстил село Недоклан, с какво се занимават жителите на Виноградец и къде се намира село на име Бабек. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта