Регистрация

Консумацията на алкохол повишава опасността от рак

05 Feb 2018   /   nina123   /   Видяна: 1616
Консумацията на алкохол повишава опасността от рак

Етанолът в спиртните напитки влияе върху мутацията на клетката и образуването на тумори.

 

Повече от 50% от пълнолетното населението на планетата консумира алкохол по-често от 1 път на седмица. Несъмнено качествените градусови напитки в минимални количества оказват позитивно влияние върху организма. Но здравословните дози са така малки, че почти всеки, който посегне към чашката, е склонен да ги привиши. А тогава позитивите на алкохола се превръщат в негативи.

 

Ако пиете за здраве, помнете, че 60-80 мл вино, 250-330 мл бира и 30 мл твърд алкохол са референтните стойности за ден. Тяхното здравословно количество се определя индивидуално за всеки човек на базата на възраст, пол, килограми, мускулна маса, физическа активност и общо здраве.

 

Алкохолът причинява рак, категорични са експерти от Световната здравна организация (СЗО), цитирани от БГНЕС. По случай Световния ден за борба с рака – 4-ти февруари, те публикуваха своя доклад за влиянието на етанола върху структрата и цялостта на човешката клетка. Проучването се базира на по-малки независимо направени едно от друго изследвания, търсещи връзката между канцерогенните заболявания и консумацията на спиртни напитки.

 

Алкохолът отключва седем вида рак, предупреждават от СЗО, като изброяват кои тумори могат да бъдат предизвикани от неразумната консумация на любимата напитка: - на дебелото черво, на простатата, на черния дроб, на гърдата, на хранопровода, на гърлото, на устната кухина. Особено вероятно е, ако човек е с наследствена обремененост, алкохолът да отключи онкозаболяването.

 

Количествата алкохол допълнително повишават риска, се казва още в доклада. Според данни на изследователите, ако жена изпива по 4 чаши вино на ден, повишава възможността за развитие на рак на гърдата с 50%. Ако обаче си позволява по 8 чаши бакхусов еликсир, покачва възможността за развитие на коварното заболяване с цели 130%. Друг силен фактор, провокиращ онкологичните състояния в пъти повече е комбинацията от алкохолна напитка с цигари.

 

В заключение от СЗО обясняват, че при проведено проучване между англичаните през 2017-а година едва 13% от пълнолетните хора са чували или предполагат, че може да съществува опасната връзка между алкохол и онкологични заболявания.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Алкохолът вдига социалната смелост на мъжа

Господата, които са привършили чашката, стават по-разговорливи, усмихнати и контактни. Това обаче не важи за дамите. виж още »

Калорийна стойност на видовете алкохол и защо пиенето пречи на диетата

Мит е, че алкохолът е суперкалоричен, но е факт, че спира горенето на мазнини и убива полезните вещества в организма. виж още »

Алкохолът удря най-здраво 29-годишните

Четири години преди навършване на христовата възраст махмурлукът е най-тежък. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта