Регистрация

Кой човек какви храни трябва да приема според аюрведа

15 Feb 2017   /   nina123   /   Видяна: 3267
Кой човек какви храни трябва да приема според аюрведа

Чертите на лицето и тялото отговарят за храните, които може да обработва стомаха ни, твърди индийската медицина.

Докато дадена храна е лекарство за едни, тя може да бъде отрова за други, гласи теорията на древната индийска алтернативна медицина аюрведа. Философията за храненето разделя човека в три основни групи спрямо фаза на напълняване, лицева структура, цвят и степен на омазненост на кожата и косата, места, на които тялото трупа мазнини. Според учението ние се раждаме, спадайки към даден тип хора с общи характеристики. Затова още от ранна възраст може да бъде преценено кой към какви болести е податлив, кои са рисковите ястия за напълняване и коя храна може да бъде лечебна за нас... или пък отровна.

Просветени в аюрведа учението твърдят, че човек може да слага в чинията си на пръв поглед само полезни храни, но те да са несъвместими с неговите изначални заложби за разграждане и усвояване на погълнатото. Затова е добре първо да се прецени към кой тип спада дадена личност, а след това да се избира правилната за нея диета. Разбира се, дори и тук, когато диетата не е създадена строго индивидуално, не е така силно ефикасна, но определено може да бъде в помощ за регулиране на теглото и поддържане на телесния баланс и здравина. Ето и трите основни типа хора според аюрведа, както и подходящите за техния режим продукти:

1. ВАТА – в тази група спадат слабите хора с очертани сухожилия. На тяхната физика и външност обикновено завиждат злите езици, защото този тип е единствения, който може и да се отпусне с храната, но рядко ще успее да надебелее драстично. Все пак с вредното постоянство дори ВАТА-та има шанс. Кожата и косата на представителите на вида е тъмна или поне устните мургавеят. Чертите на лицето са изпити, костите – изтънени.

ВАТА-та обича кисели храни и с право – за тях киселото мляко е изключително полезно. Тялото им лесно разгражда сладкиши и затова могат да си позволяват любимите десерти. Ядките също се отразяват особено добре на организма им. Умерено могат да си хапват тестени изделия. Зърнените култури също им се отразяват добре. Картофите са най-неподходящата храна за типа ВАТА. Сред лошите избори, които могат да направят са пъпеши, ябълки и круши. Но те обикновено не харесват тези плодове.

2. ПИТА – това е типът на голяма част от днешните европейци. Тялото им има мазнини тук-там, като най-честите натрупвания са в областта на ханша и бедрата, често и на гърба и ръцете. Въпреки това мускулатурата им е добре изградена и в тези хора има много физическа сила. Често обаче болестите при тях са заради лоши хранителни навици. ПИТА-та имат светла кожа, а очите и косата варират от много светли до кестеняви. Ръстът може да е всякакъв.

Хората от типа ПИТА не бива да се хранят с царевица, цитрусови плодове, тестени изделия и особно сладкиши. При тях е нужно голямо внимание към храната, защото са склонни към напълняване и разболяване при неправилна диета. Не се препоръчват също млечни продукти и ядки. Здравословното меню на ПИТА-та включва предимно варива и зърнени храни. Могат да си позволяват пресни зеленчуци в огромни количества. Медът е особено полезен, дори може да бъде комбниниран с плод (което не е добре за другите два типа). Алтернатива на десерт, който може да ги наслади е плодовата салата с растителна сметана.

3. КАПХА – това е негърският тип черти, което не означава, че към него спадат само хора с тъмна кожа. Тук показателна е закръглеността – на тялото, на лицето, очите, устните, носа. Тези хора имат доста телесна мазнина, но тя е разпределена равномерно по тялото. В някои случаи се вижда двойна брада, прекалено дебели пръсти на ръцете, бирено коремче. Едрата им физика често не позволява на мазнините да бъдат видяни. Човекът КАПХА просто изглежда голям.

Хората от тип КАПХА трябва да избягват консумацията на млечни продукти, сурови зеленчуци и сладкиши. Вместо тях могат да заложат на плодове, мед, растителни мазнини и задушени зеленчуци. Добре е да се ограничават с ядките, но пък могат да заложат на печени варива вместо тях. Така например с боб, леща и соя ще успяват да поддържат една привлекателна физика и завидна здравина.

И в трите типа не се споменава нищо за месо, защото според аюрведа, то не бива да бъде консумирано от възрастен индивид. Учението обяснява, че колкото повече един продукт има връзка с животно, толкова по-отровен е той за тялото и натоварва храносмилането. Експертите съветват месото и субпродуктите (без в някои случаи млечните продукти) да бъдат замествани с растителни еквиваленти.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Пет стълба на йога диетата

Йогийска диета за здраве, дълголетие, сила и смирение. 5 правила за хранене като йогите.   виж още »

Законите на будизма помагат в свалянето на килограми

Будистки догми подкрепят диетата чрез хармония и учение за живот.   виж още »

Вкусът на храната лекува според Аюрведа

Киселите ястия регулират кръвното налягане, солените ни пазят от побеляване, а сладките ни даряват с виталност. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта