Регистрация

Китайски съвети за хранене и здраво тяло

29 Mar 2022   /   nina123   /   Видяна: 1592
Китайски съвети за хранене и здраво тяло

4 групи храни за здраве на цялото тяло с напредване на възрастта, които китайската медицина препоръчва като начин на живот.

 

Специалистът по традиционна китайска медицина д-р Лиу обяснява, че здравето на цялото тяло, усещането за енергия и младежкият външен вид зависят от храненето. Лекарят обяснява пред DW, че правилно подбраните нутриенти, особено когато се приемат в адекватни количества и подходящи часове, могат да предопределят живота на човека, да му дадат устойчивостта, красотата и психиката да посрещат адекватно всички събития, съхранявайки себе си. Д-р Лиу обяснява, че има пет групи храни – четири от тях трябва да се приемат за здравето на отделните органи и системи, а петата – да се сведе до минимум или съвсем да се изключи от живота, за да бъде той пълноценен до дълбоки старини. Ето и кои са петте групи.

1. Листни зеленчуци за храносмилателната система и адекватно усвояване на веществата. Като най-благодатни д-р Лиу посочва спанакът и листата от репички. Хлорофилът в зелените растения се грижи за устната хигиена. Те буквално са изградени от фибри, които подпомагат храносмилането, изчистват стомаха от шлаки и спомагат за ускоряване на метаболизма, а оттам и за поддръжка на здравословно тегло. Бедни са на калории, но за сметка на това представляват изобилие от напълно усвояеми витамини, минерали и соли. Засищат без да натоварват и няма ограничение в количествата, които човек може да погълне.

Ето как си готвим вкъщи полезна салата с айсберг, ягоди, ядки и дресинг!

2. Сурови ядки за сърдечно-съдовата и нервната система. Кашу, макадамия, лешник, бразилски орех, обикновени орехи – човек трябва да изяжда от тях между 50 и 70 г на ден. Богатството на магнезий спомага за правилното и навременно преминаване на нервните импулси. Реакциите на хората, които хапват сурови ядки, са доказано по-бързи. Сърдечният мускул и гладката епител на кръвоносните съдове също се нуждаят от магнезий. В допълнение ядките съдържат полезни мазнини, необходими за младия вид на кожата и за вътрешно прочистване. В тях има редица незаменими микроелементи, сред които цинк, калий, калций, селен.

Вижте как си печахме яйца на хартишка в детството!

3. Яйца и риба за здрави стави, мускули, кожа, коса. Диво уловената риба е сред най-ценните храни за разкрасяване, особено ако се хапва без добавена сол и мазнини и с кожата. Морските дарове подобряват структурата на сухожилията, регулират водно-липидния баланс на кожата, грижат се за здравината на костите. Яйцата пък са носители на всичко, необходимо за живота, защото са самодостатъчни, за да се появи пиленце от тях. Експертът ги посочва като най-полезният хранителен протеин. В състава им изобилстват аминокиселините и минералите. Яйчената диета е идеална за поддържане на здрави мускули и гарантира тяхното развитие. Д-р Лиу допълва, че най-полезни са гъшите яйца. Но човек не бива да изяжда повече от 12 яйца на седмица и 4 на ден.

Рецепта за здравословна риба фъф фолио, както я правим у дома.

5. Водата е пречистваща храна. За да тече всичко в тялото, дори и животът, е необходима вода, която да го насочва. Дехидратацията е причина за появата на бръчки, символ на старост. Но ако кожата показва дехидратацията си чрез нагъване, то органите и системите в тялото я отчитат чрез намаляване на функциите и капацитета си. Човек трябва да изпива не по-малко от 1,7 литра вода на ден. Тя има свойството да детоксикира тялото, извеждайки чрез лимфата, потта и урината вредни и отпадъчни елементи, мъртви и остарели клетки. Водата влияе на цялата ендокринна система и в нейно присъствие се случват всички процеси в организма. Затова лекарят препоръчва на възрастните индивиди да си правят веднъж седмично прочистване с вода за по 24-48 часа без прием на каквито и да е други храни и напитки.

5. Кои са разболяващите храни и състаряващите продукти? Ако се изпълняват горните четири точки, то тялото не би имало необходимост от добавяне на сол и мазнини към храната и е по-добре да се избягват. След израстването на  човека до 20-тата година постепенно трябва да се намаляват и дори откажат напълно месата и млечните продукти, както и глутенът. Никой не бива да се трови с пържени ястия и набухватели за брашна. Газираните напитки, бялата захар, изкуствените подсладители са тих убиец, който мнозина допускат в тялото си. А той все някога ще се прояви.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Нудли от коприна – нов хит в китайската здравословна кухня

Нудълс от стрити на прах копринени буби се грижи за тънката талия и околната среда. виж още »

Какво се крие в китайския микс Пет подправки

Познатият овкусител за солена азиатска кухня Пет подправки съдържа канела, звезден анасон, карамфил, сечуански пипер и резене. виж още »

Сензационно – китайската кухня вреди на здравето

В големи дози натриевият глутамат води до пристрастяване, световъртеж, затлъстяване и астма. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта