Регистрация

Как не се вдига холестерол от пържоли?

25 Jul 2022   /   nina123   /   Видяна: 1770
Как не се вдига холестерол от пържоли?

Начин за хапване на мазно месо през лятото, с който да не вдигате кръвно налягане и холестерол. Все пак не бива вкусната храна да застрашава здравето и живота.

 

Лятото е морно време, в което тежките меса не се препоръчват за консумация. Особено опасни са за хората с високо кръвно налягане и висок холестерол. Но все пак редица чревоугодници признават, че дори и в жегите обичат да си хапват месце. Как обаче да опазят здравето си и да задоволят апетита едновременно, обяснява д-р Ирина Ярцева пред РИА НОВОСТИ. Според експертът почти всеки човек може да хапва месо до три пъти седмично, спазвайки обаче четири правила за консумацията му.

Трикове за изпиччането на апетитно свинско на скара или барбекю.

1. Балансирайте добрия и лошия холестерол в месото. Мазното месо съдържа т.нар. лош холестерол, който се разгражда в тялото под влияние на добър холестерол. Ето защо е добре да сервирате месото си накапано с 1 с.л. ленено масло след изпичане. (Вижте повече за добрия и лошия холестерол.) Така няма да натоварите тялото си с непосилна холестеролна бомба. В никакъв случай не пържете мазно месо, защото добавената мазнина при термична обработка вдига двойно холестеролните нива.

Така печем свинското на фурна у дома.

2. Добавете пресни и свежи зеленчуци към месото. Вместо да заливате директно мръвката с добър холестерол, можете да подправите салатата си с него. Сервирайте си купа с пресни зеленчуци – и без друго в мръвките няма фибри, необходими за храносмилането, а зеленчуците ще ги набавят щедро. А когато подправите салатата с 1-2 супени лъжици студено пресован зехтин, ленено масло, олио от гроздови семки или сусамово олио, ще получите балансирана порция, която не вдига холестерола, не товари сърцето и дори помага на стомаха и червата да извлекат лесно целия полезен протеин от мръвките.

Ако сте добре с холестерола и кръвното, можете да си приготвите тази уникално вкусна пържола по домашната ни рецепта.

3. Внимавайте с гарнитурата. Общо взето, ако имате здравословен проблем за консумация на месо в жегите, е добре да приемете, че зеленчуците са единствената възможна гарнитура, с която ще задоволите нуждата си на месоядец и няма да си навредите. В никакъв случай не си поднасяйте към него картофи, ориз, хляб и сирена. Тогава салатата няма да успее да балансира порцията ви. Единствените възможни добавки са варено яйце и извара, ала и те не съдържат фибри. Ето как салатата става още по-задължителна.

За максимална полезност вкъщи сготвихме телешките хапки на тефлонов тиган без добавена мазнина.

4. В никакъв случай не приемайте алкохол и сладкиши с мазни меса. Мнозина ще се запитат какво е свинска вратна на скара без чаша бира или червено вино. Ако държите на здравето си, заменете любимата напитка с чаша вода, съветва Ярцева. В противен случай атакувате тялото си и застрашавате живота. Добавката на сладкиши след мазна храна предизвиква ферментация на захарите в стомаха. Дори и едно бонбонче след ядене на мръвки ще повлияе покачването на холестерола и натрупването на мазнини в проблемните зони. Не е необходимо човек да си го причинява.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Слънчогледовите семки – идеално мезе за лятото

Беленето на слънчогледови семки бори стреса и зарежда тялото с букет от витамини и минерали.   виж още »

Баба Знае лека диета за лятото

Хранителен режим за поддържане на тялото и топене на излишните мазнини в топлото време. виж още »

Краставица, домат и тиквичка – задължителни през лятото

Трите зеленчука, които благоприятстват водния баланс в тялото през жарките дни. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта