Регистрация

Как да спестим излишните разходи за храна през януари

05 Jan 2015   /   nina123   /   Видяна: 20977
Как да спестим излишните разходи за храна през януари

Няколко трика в супермаркета, които ще спасят оскъдния домашен бюджет  от фалит.

Коледните и новогодишните празници се претъркулиха и по стар обичай след тях българинът влезе в новата 2015-а година с оскъдни остатъци от последната заплата, с които ще трябва да дочака новите си трудови финансови постъпления, които уви идват след повече от 20 дни. За капак препълнените покрай празниците хладилници се опразват отново (ако вече в тях не е останало само ехо) и натрапчивият зов на хранителния магазин отново отеква.

Как да се справим с януарското хранително пазаруване, ни посъветваха родни експерти в ефира на Нова ТВ. Те изготвиха списък какво да правим и какво не при завръщането си в хранителния магазин, за да си спестим излишното харчене на пари за продукти, които не са от първа необходимост. Според тях БЪЛГАРИНЪТ ВЛАГА НАД 60% ОТ ДОХОДИТЕ СИ ЗА ПАЗАРУВАНЕ НА ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ, а януари е най-тежкия за изкарване месец до заплата. Затова, колкото и нелепо да звучи, май е време да се вслушаме в съветите на специалистите и да затегнем кесиите до изчакване на следващите си финансови постъпления. Ето как да стане това.

НЕ СЕ ПОДВЕЖДАЙТЕ ПО ПРОМОЦИИТЕ! В повечето супер и хипер маркети промоционалните цени са обозначени с червени етикети, които привличат вниманието и могат да примамят купувача да се бръкне за продукт, който не му е нужен, само защото ще спести от реалната цена. Това е търговски трик, предупреждават експертите, и обясняват, че той няма за цел да направи българина по-богат, нито пък да потвърди щедростта и хуманността на продавача. Чрез тази пазарна техника обикновено се прочистват стоки, които трябва да премахнати от хранителната верига заради изтичане срока на годност или актуалността на артикула. Но тези стоки реално не са ви нужни. Затова преминаваме и на втория съвет:

ПАЗАРУВАЙТЕ ПО СПИСЪК! Тази техника ще ви помогне да не си купувате излишни храни и напитки само защото са на промоция. Преценете вкъщи на спокойствие от какво имате нужда и за какво бихте отделили средства, напишете си го на листче и си обещайте да спазвате стриктно списъка. Така след края на пазаруването ще разполагате с необходимото, без да сте похарчили и лев за излишното.

ГЛЕДАЙТЕ СТОКИТЕ НА НАЙ-ДОЛНИТЕ И НАЙ-ГОРНИТЕ РАФТОВЕ. Друга техника за продаване на стока е тя да бъде подредена на нивото на очите. Доказано е, че при избора на храни човек взима най-често тези, които спират погледа му, без да потърси техните алтернативи на по-горните и по-долните редове. Затова и промоционалните, заедно с най-скъпите артикули от един вид се редят в средата. Направете си експеримент в секцията със захарта, боба и безалкохолните напитки например. Сами ще установите, че реално търсения от вас продукт с най-рационално отношение между цена и качество се намира или на най-ниския или на най-високия рафт. В средата е онова, което търговецът иска да ви убеди да си купите, а не което реално ви трябва.

НЕ ХОДЕТЕ ГЛАДНИ НА ПАЗАР ЗА ХРАНА!  Това е истина, която е добре да спазвате не само през януари, а винаги, когато се отправяте към супермаркета. Доказано е, че принципът на „ненаситното око“ може да ви подведе да си купите двойно повече храни, отколкото реално ви трябват. Гладът е лош съветник, който ви кара да пълните кошницата още и още, сякаш поставените в нея стоки на мига ще напълнят и стомаха ви. Това не е така. Първо заситете лакомията си вкъщи и след това отидете да пълните торби, ако искате да се приберете с рационални покупки.

ИЗБИРАЙТЕ КОШНИЦА ПРЕД КОЛИЧКА! Така ще имате реална представа за размера на покупките. А и когато кошницата се напълни, няма да ви остане друг вариант, освен да се отправите към касата. С количката ще разполагате с тройно повече място за стоки. Едва ли всички те ще са ви от първа необходимост.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Пет плода, които трябва да хапвате точно сега

Началото на януари още предлага свежи дарове на природата, които са в сезон.   виж още »

Апетитът и преяждането зависят от нюха

Колкото по-слабо надушваме аромати, толкова повече прекаляваме с храната. виж още »

Практични в кухнята – научи се да замразяваш

Няколко полезни съвета със замръзнали хранителни продукти. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта