Регистрация

Как да се преборим с лакомията

31 Jul 2013   /   nina123   /   Видяна: 10134
Как да се преборим с лакомията

Няколко ефикасни съвета как да изядем по-малко храна, без да останем глaдни.

Преяждането е порок, който води както до натрупване на нездравословно тегло, така и до усещане за дискомфорт, тежест в корема, отпадналост и липса на тонус. Заради невъзможността си да устоим на храните, често след преяждане това страдаме от угризения на съвестта, осъзнавайки, че няма да можем да бъдем активни, изпълнявайки задълженията си или пък след няколко дни строг режим с цел отслабване, сме направили всичките си усилия и мъки безрезултатни. Но от другата страна на барикадата е вкусната и изкушаваща с вид и аромат манджа, която ни кара да забравим за диетата, здравето и всички теории за правилното хранене и да й се насладим изцяло, като често пъти дори си сипем и допълнително.

Лакомията е грях в пряко и преносно значение според много религиозни и естетични разбирания, а отдаването на нея носи моментно удоволствие с тежки последствия. Затова ние от kulinarno.bg ще ви зарадваме с няколко съвета как да се спасите от неприятното преяждане, без да се налага да поставяте на изпитание волята си, отдръпвайки се гладни и с нежелание от чинията и тавата.

Ванилията убива апетита – факт, който още в древността хората са използвали именно за да не преядат. Да, нежният аромат на екстракта от тропическото цвете гали сетивата и ви кара да мечтаете за деликатен романтичен десерт, но ако преди да седнете да се храните със солени ястия вдишате дълбоко 20-тина пъти от ванилията, усещането за ситос ще се появи много по-рано от обикновено.

Психологията на доливането – това е метод, който важи не само за заклетите чревоугодници, но и за пиячите, които спират да се „наливат“ чак след като са прекалили. За целта трябва да замените чиниите, чашите и купичките от които се храните с по-малки. Така, за да погълнете същото количество, което сте свикнали, ще ви е нужно да си досипвате неколкократно, а именно моментът на доливането е мигът, когато съзнанието ви се включва, че трябва да спрете. След няколко такива опита порциите ви ще намалеят.

Многократното дъвчене на всяка хапка ви кара да изядете количеството, от което реално имате нужда. Доказано е, че първите 20 минути от процеса на хранене коремът не изпраща до мозъка сигнали за ситост. Затова, ако ядете прекалено бързо, ще погълнете много повече, отколкото иска тялото ви. Мнозина диетолози и хранителни експерти съветват всяка хапка да се дъвче по около 30 пъти. Така помагате и на стомаха да свърши работата си по качествено.

Няколко хапки преди ядене – тази теория за намаляне на апетита и предизвикване на чувството за ситост е следствие от гореобяснения факт, че до 20-тата минута усещането за ситост не се появява. Ами опитайте тогава да хапнете няколко хапки от храната около 20 мин. преди да седнете да ядете. Този замисъл обаче е нож с две остриета, защото подобен експеримент активизира стомашните сокове да работят на пълен оборот, а им се доставя прекалено малко количество и те могат да атакуват стомашните стени след като разградят хапката. Най-добре е, ако решите да прибегнете към тази тактика, залъка, който взимате преди да започнете същинското ядене, да е от същата храна, която ще консумирате впоследствие. Така и ще подготвите специфичната алкално-киселинна среда за разграждане.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Какво представляват биопродуктите за хранене

Биохраните са лишени от изкуствени химикали и отглеждането им не унищожава почвата и околната среда. виж още »

Съветите на Ванга за правилен начин на хранене

Яжте бели храни и никога не хапвайте на крак, съветва пророчицата. виж още »

Здравословно хранене - прекият път към щастливия живот

Макар и да сме в края на март, все още можем да кажем, че годината е в началото си, а настъпващата пролет съвсем ни помага да избистрим умовете си и д виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта