Регистрация

Как да превърнем постите в полезна инициатива?

02 Mar 2020   /   nina123   /   Видяна: 1557
Как да превърнем постите в полезна инициатива?

Постенето може да бъде много полезно, ако се избират правилните продукти и се сервират в подходящи комбинации.

 

авлязохме в най-дългия християнски религиозен пост – Великия пост, който е цели 8 седмици, като първоначално забранява приема на месо, а след една седмица – на всякакви храни от животински произход. Но мнозинството българи днес не са склонни поради битови причини и чисти привички да спазват религиозните повели. Все пак от постенето има смисъл, категоричен е хранителният експерт Проф. Донка Байкова, цитирана от inews. Експертът по хранене и диететика споделя, че за здравият пораснал организъм постите са благодат.

 

Постенето е вид детоксикация в най-подходящото време. Рожедственият (Коледният) пост е точно преди голямото празнично преяждане, а Великият пост свършва с идването на по-топло време, когато тялото трябва да премине от зимен в пролетен режим и облекчено състояние. През дните на лишения клетки, органи и системи получават своето бленувано прочистване, защото постепенно изхвърлят своите натрупани нечистотии. Храната от животински произход е полезна, но и тежка, а българите са склонни да прекаляват с нея, особено в студеното време.

 

Вреден ли е продължителният пост? Ако човек подходи разумно към избора на меню, това е полезна стъпка към крепко здраве. Не бива изключването на животински продукти да доведе до еднообразно хранене или да подтикне към наблягане върху пържени и мазни храни и тестени изделия. Всъщност главните хранителни продукти по време на пости трябва да са семена и ядки, зърнени и бобови ястия, плодове и зеленчуци.

 

Протеините, желязото и калцият в растителните продукти са по-нискоусвяеми. Но ако сте си хапвали месо, млечни продукти и яйца по няколко пъти на седмица не бива да се притеснявате. Организмът си създава депа, в които се презапасява с жизненоважни елементи. И те престояват там, затова е нужно да бъдат пречиствани и заменяни с нови по няколко пъти в годината. Именно постите дават шанс за тази здравословна крачка.

 

Постни добри комбинации. Според разделното хранене не е добре да се консумират бобови и зърнени храни в едно и също ястие, но по време на пост хапването на жито с боб или грах е почти задължително, защото се получава равновесие в приема на незаменими аминокиселини. Не бива да се забравят семената и ядките, които са основен носител на важни мазнини. Листните зеленчуци и плодовете също са важни заради съдържанието на желязо и нужният витамин С за усвояването му. Препоръчва се да се избягват напълно пържените ястия, като и добавените растителни мазнини да преминават минимална или никаква термична обработка. Можете да се спрете на студено пресовано олио от маслини или орехи, кокосово или какаово масло, тахан.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Основни грешки по време на пости

Неправилното хранене по време на пост може да превърне здравословната самоинициатива в саморазрушение. виж още »

Пости без стрес за тялото

Правилното постене включва подбор на продукти, които могат да заместят животинския протеин. виж още »

Шестте степени на постене в православната традиция

Пости за начинаещи и напреднали дават шанс на всеки да прочисти тялото и духа. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта