Регистрация

Как да нахраня домашния си любимец

05 Apr 2014   /   nina123   /   Видяна: 2805
Как да нахраня домашния си любимец

Щом държите на здравословното хранене на животното си, то гответе му като на човек.

Толкова просто е днес да нахраниш милото си коте или кученце. Процедурата е лесна – влиза се в първия ЗОО-магазин, откъдето тръгват препоръките. Кучетата не трябва да папкат храни с преобладаване на риба, а омега 3 и 6 витамините им се набавят от специални ампули с рибено масло... за котетата не е полезен животинския шоколад, въпреки че в него няма захари... вземете за птичките си калции, но не от Черноморски миди... Тази храна е за кастрирани, тази за некастрирани, другата - за подрастващи, третата – за застаряващи, четвъртата – за наднормено тегло. Следва въпросът – „мокра или суха“...  и толкова много още.

Нормално е, човек да се почувства дезориентиран или направо сляп пред еднакви на пръв поглед пакетчета с различни съдържания, които не може и да дегустира и още повече – ако се престраши да опита (в което няма никакъв смисъл), то да не може да оцени. А за десерт на любимеца ще се предложи и кучешки/котешки шоколад или вафлички. Тук вече идва моментът, в който висшето образование е безпомощно, освен ако не е тясно специализирано в животинска насока.

С какво да нахраня питомеца си, се пита всеки средностатистически разбирач. Асортиментът предлага всичко необходимо спрямо възраст, пол, здравословно състояние и изисканост на любимеца, но въпросът е – кое е най-здравословно и правилно. На всяка от консервираните и дрождираните храни пише цялата гама от витамини и микроелементи, които съдържа, така че обикновеният потребител най-често прави онзи компромис между цена и качество, който прави и за семейството си, за да напълни още едно гърло в домакинството.

Но красивите неща си имат и недостатъци. Ако човек се добере до простите съставки на големите пликове – на тях пише, че освен рибни филета, черен дроб, телешко, свинско и пилешко, се съдържат и редица консервиращи вещества, които ЕСТЕСТВЕНО са нужни, за да запазят формичките на дрождите или цялостта на консервата. Това означава, че домашния любимец ще бъде щедро нахранен с доста Е-та, които ще повлияят на хормоналното му ниво по-негативно, отколкото биха благоприятствали цялостното му здраве.

Тук д-р Авелина Дамянова, млад дипломиран ветеринар и приятел на kulinarno.bg, се включва, за да коментира, че никога не би заложила на консерви или дрожди за изхранването на многообичаната си „челяд“, състояща се предимно от кучета, но включваща котки и гризачи. Експертът съветва всеки обичащ любимеца си стопанин да се стреми да му поднесе чиста храна, лишена до минимум от консерванти и химия – добавки, от които гъмжат продаваните животински лакомства.

Месо с ориз е най-простата рецепта, с която се хранят кучета от всякаква порода и размери; котките обожават рибни деликатеси, които не бива да са пушени. За птички и гризачи работа върши всеки квартален плод-зеленчук. Просто трябва стопанинът да има желание. Консултантът на kulinarno.bg в сферата на животинския свят обещава, че ще бъде насреща за съвети към всеки любопитен.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Кучета спазват веганска диета за здраве

Постната храна се оказва полезна дори и за утвърдени хищници.   виж още »

С какво да храня домашния си заек

Плодове, зеленчуци, семена, витамини и дрожди влизат в менюто на зайците. виж още »

В Софийския зоопарк – пухкаво и пернато гладно няма

Животните в Зоологическата градина в София получиха дневните си дажби пред очите на kulinarno.bg виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта