Регистрация

Какво се готви на Димитровден за здраве и берекет

25 Oct 2022   /   nina123   /   Видяна: 1381
Какво се готви на Димитровден за здраве и берекет

На Димитровден се чакат гости и се приготвя празнична трапеза,  а по първия влязъл външен човек в дома се гадае за благата в идната година.

 

На 26-и октомври православни християни и българи честват Димитровден – денят на Св. Димитър Солунски, убит заради християнската си вяра през III век от император Галерий. Историческата личност, погубена в разцвета на силите си, се рисува по икони като голобрад юноша, ала в българските традиции той е як старец с гъста побеляла коса и брада. Църквата го обявява за мъченик, а народното поверие го описва като брат на Св. Георги, който носи зима, виелици, студ и сняг.

Св. Димитър в народния фолклор. Той е олицетворение на студената половина от годината. Вярва се, че Земята е поделена от двамата братя и всеки тръгва в противоположна посока – единият да сее мраз, а другият – да носи хубавото време. Те яздят, а там, където стъпи конят, настава студ или топлина. Прието е, че студът също е необходим, за да почиват ратаите, да се завие под преспи житото, да се скове земята, че да е по-плодородна, ето защо идването на Димитър не е бедствие, а празник. Според легендата приживе Св. Димитър видял колиба, от чиито покрив капела кръв. Така разбрал, че брат му Георги е в опасност и хукнал из света да го търси. И двамата загубили битката за живота си в сражение с лоша ламя, ала душите им се възкачили в небесното царство, за да владеят от високо топлата и студената половина от годината.

Празникът на Св. Димитър. На 26-и октомври във всеки дом трябва да има празник. Ако пък под стряхата живее и именяк, то тогава тържеството се очаква да е съвсем пищно. В миналото се е считало, че ако не се почете тържествено Св. Димитър, той ще се разсърди и ще прати на фамилията беди и дерзания. А съберат ли се хора в негова чест, ще имат здраве, разбирателство, успехи; градини и ниви ще се изпълнят с реколта, кошери – с мед, а в обора място няма да остане от нов добитък. Гледа се към луната – колкото по-пълна е тя, толкова по-голямо изобилие очаква хората през идната година. Гости не се канят, те се очакват и посрещат на пълна маса, особено щом има имен ден в дома. Викането на гости се приема за насилване на късмета, защото първият външен човек, прекрачил прага в този ден, носи послание на семейството. Ако е жена или дете – с нов член ще се сдобие дома. Ако е мъдър човек, нов занаят ще се изучи или школото ще върви. Бъде ли богаташ или късметлия, неговите успехи ще се пръкнат и под тази стряха. В първия гост се гледа добродетелта и успехите и се вярва, че те ще се проектират в дома стократно.

Какво се готви за Димитровден? Задължителни за празника са пилешката курбан чорба, тържествената погача и червеното вино. Ако именникът в дома е мъж, супата се прави от петел. Ако е жена – от кокошка. Основното обикновено са пържоли и печени меса, които се сервират с картофени гарнитури. За десерт се готвят сладки баници и печени плодове. Сервират се мезета, ядки, първите готови домашни туршии и последните останали пресни зеленчуци. Без добре напълнен стомах не се става от масата.

Какво се прави след Димитровден? Следващите три дни са наречени „миши“ и след гуляя на празника не се готвят и консумират храни, които привличат мишките, защото се вярва, че ще се настанят в дома и отърваване от тях няма да има. Тези дни са време за почивка от тежката храна, разплата и равносметка. Освобождават се работници и ратаи. Награждават се с жив овен, окичен с ябълки по рогата. Плаща се за всичко свършено от наемниците през годината, а после мъжете се захващат да закърпят къщата от дупки и пролуки, за да не дойде мишата напаст. През това време жените прибират в долапа на достъпно място приготвената зимнина, вадят дебелите дрехи, юрганите, шапките и шаловете. Семейството вкарва дървата за огрев до печката, наклажда я след свършената работа и се събират всички заедно на топло да благодарят на Св. Димитър и да обсъдят какво ще се прави при идните студове.

На Димитровден професионален празник имат всички майстори, защото са получили своята надница и могат да я харчат и да почиват. Имен ден честват Димитър, Димитра, Димитрина, Димо, Дима, Димчо, Димка, Димана, Димитричка, Деметра, Митко, Митка, Мито, Мита, Митра, Митрана, Диян, Дияна и техните производни. Екипът на kulinarno.bg честити на всички майстори и именяци с пожелание за здраве, просперитет и берекет.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Празнувайте на Св. Анастасия за опека от злини

Няма ли у дома празник, Нашташа ще насмете семейното щастие.   виж още »

На Стефановден – с месна баница и ладуване за женитба

На Свети Стефан възрастните посрещат гости по светло с баница с кисело зеле и месо и гозба със свинско и кисело зеле.   виж още »

Гергьовден – празник на стадата, нивите и всички българи

Не е гергьовска трапезата без печено агнешко, обреден хляб, мляко и сирене и салата с пресен чесън. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта