Регистрация

Какво не се яде при опасност от диабет

12 Mar 2018   /   nina123   /   Видяна: 2514
Какво не се яде при опасност от диабет

Въглехидратните продукти, хидрогенизираните мазнини и заседяването отключват диабета.

 

Всеки 5-и човек на планетата е потенциално застрашен от развитие на диабет, а всеки 15-и има страшната диагноза за „захарната болест“. Дали поради наследственост, лоши хранителни навици, липса на адекватна физическа активност, силен стрес или бременност, инсулиновата зависимост е част от живота на милиони хора, като техния процент драстично нараства поради липсата на движение на работното място, некачествените хранителни продукти и неадекватната трудова среда.

 

Как да се предпазим от диабета? Някои хора се чувстват обречени поради фамилна обремененост, но не бива да се примиряват с евентуално предстоящото заболяване. Неотключеният диабет може да бъде контриран, обяснява британският диетолог Д-р Джорд Акс, съветвайки да се увеличи движението и да се преустанови консумацията на някои храни.

 

Бялата захар може да причини диабет и на здрав, наследствено непредразположен към заболяването човек. Нейната консумация трябва да се сведе до минимум. Ако нямате притеснения, че сте в рисквата група, просто подправяйте кафето, чая и сладкишите си с мед или кафява нерафинирана захар. Ако сте в опасност, заложете на подсладителите за диабетици, съветва експертът.

 

Консумацията на въглехидратни храни също отключва диабета. Тук не влизат само любимите десерти и сладките плодове като банан, пъпеш, диня, грозде, праскови. Става въпрос за комплекс от продукти, съдържащи въглехидрати. Приемете, че трябва да внимавате с картофите, ориза и най-вече белия хляб. Проблемът е, че въглехидратите лесно се преобразуват в захари и понякога ястия без добавени подсладители изолират в тялото близо 1 с.л. захар. А това не е добре, ако сте в преддиабетно състояние.

 

Заменете кравето мляко с козе, съветва Д-р Акс. Това важи не само за млякото в чистия му вариант, а и за всички субпродукти, произведени от него. Особено важно е да се спре консумацията на кисело мляко, което за разлика от повечето продукти на млечна основа, не е мазнинна храна, а въглехидратна. Козето и овчето мляко са добра алтернатива на кравето и биволското.

 

Хидрогенизираните мазнини и пържените храни помагат на диабета да се прояви. Те са сред основните виновници за неправилното функциноране на редица жлези с вътрешна секреция. А тези органи пък се грижат за правилното разграждане на захарта и за адекватните нива на инсулин в тялото. Нарушения във функцията им може да предизвика също прекомерната консумация на алкохол, силна момента уплаха или постепенно натрупвани нива на стрес. Често физическата активност в такива моменти помага на тялото да се разтовари от негативите, затова не пренебрегвайте разходките, карането на велосипед и джогинга. Половин час на ден ще ви гарантира с над 15% намаление на риска от развитие на диабет.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Въглехидратите в хляба са бич за диабетиците

Експерт съветва хората с висока кръвна захар и инсулинова резистентност да спрат консумацията на каквито и да е хлябове, заменяйки ги със зърнени, кар виж още »

Хапнете балансирано в Световния ден на диабета

Намаляването на животинските мазнини, тежките въглехидрати и газираните напитки предпазва от диабет тип 2.   виж още »

Тежки закуска и обяд срещу диабет тип II

Две основни яденета на ден поддържат понижена кръвната захар и убиват апетита. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта